Puszyste placuszki z twarogu. Wypróbuj zamiast zwykłych racuchów

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Masa na małdrzyki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Damian Kuchnia od Kuchni


Dania regionalne to w wielu przypadkach prawdziwy hit, gdy zamierzasz przygotować coś pożywnego, smacznego i szybkiego na swój obiad. Lokalne produkty i unikalne receptury pozwalają stworzyć kulinarne dzieło sztuki. Do takiej kategorii, z powodzeniem można zaliczyć małdrzyki, czyli puszyste placuszki, które przygotowuje się z twarogu. To świetna alternatywa dla zwykłych racuchów.

Placki i placuszki pod różnymi postaciami to dość popularne dania, które spożywa się w polskich domach – na słodko lub na słono. Za te najpopularniejsze uznaje się placki ziemniaczane, a także racuchy. Do tej kategorii można zaliczyć jeszcze coś. To regionalny przysmak, który wywodzi się z Małopolski, a jego nazwa to małdrzyki. jeżeli chcesz poznać to regionalne danie, to z myślą o tobie, postanowiliśmy zaprezentować tę unikalną recepturę na ten krakowski przysmak.

Małdrzyki – dlaczego warto je przygotować?

Co prawda, ich nazwa kilka wyjaśnia. Dlatego dobrze będzie nieco cofnąć się w czasie, kiedy to dość popularnym małopolskim produktem był ser produkowany ze słodkiego mleka. Określano go jako „mądrzyk” lub „małdrzyk”. Co prawda, w tej chwili są w dalszym ciągu produkowane, ale już nie w takiej formie. To właśnie taki ser był podstawą małdrzyków, które stanowią główny punkt tego artykułu. w tej chwili przygotowuje się je ze zwykłego twarogu. Nie zmienia to jednak w znaczącym stopniu ich smaku.

Masa na małdrzyki – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Damian Kuchnia od Kuchni

Małdrzyki są sycące, pożywne i przepyszne. jeżeli dodasz do nich cukier puder, będą słodkie i rozpływające się w ustach. A będzie jeszcze lepiej, podasz je z ulubionymi owocami lub śmietanką. Możesz je zaserwować swojej rodzinie na śniadanie, obiad, kolację lub w momencie, kiedy będziesz miał na nie ochotę. Pamiętaj, by podczas ich smażenia, temperatura nie była zbyt wysoka. Mogą się łatwo przypalić, a powinny się odpowiednio podsmażyć w środku.

Jak usmażyć małdrzyki?

To regionalne danie możesz przygotować w parę chwil. Wystarczy odrobina chęci i kilka podstawowych składników, które z pewnością masz w swoim domu. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj to danie już teraz!

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 3 czubate łyżki mąki
  • jajko
  • żółtko
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • łyżka miękkiego masła
  • szczypta soli
  • słodka, gęsta śmietana
  • masło klarowane do smażenia
  • ulubione owoce.

Smażenie małdrzyków – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Damian Kuchnia od Kuchni

Sposób przygotowania:

  1. Umieść w naczyniu twaróg, mąkę, masło, jajko, cukier z wanilią, szczyptę soli, żółtko i skórkę otartą z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksuj do uzyskania aksamitnej piany.
  2. Rozgrzej na patelni 3 łyżki masła klarowanego i przystąp do smażenia placków.
  3. Nabieraj je przy pomocy łyżki i układaj na patelni, lekko spłaszczając.
  4. Smaż na niewielkim ogniu, z dwóch stron, do momentu, aż staną się złociste.
  5. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaj z ulubionymi owocowymi dodatkami. Smacznego!

Jeśli lubisz szybkie przekąski, to świetnie sprawdzą się kotlety ziemniaczane z serem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idź do oryginalnego materiału