Puszyste placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza. Kucharz dodaje do nich tajny składnik

g.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: istock/Arta Sermule, Fot. Albert Zawada / Agencja Wyborcza.pl


Placki ziemniaczane to pyszne danie, które jest bardzo proste w przygotowaniu. Warto jednak dodać do nich pewien składnik, za pomocą którego staną się jeszcze bardziej puszyste. Sprawdź przepis Roberta Makłowicza i zaskocz rodzinę przy najbliższym obiedzie.
Jednym z najpopularniejszych polskich dań są placki ziemniaczane. Złota, chrupiąca skórka, puszyste wnętrze i słony smak sprawiają, iż uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Mogłoby się wydawać, iż ich przygotowanie nie jest trudne, jednak czasami trzeba spędzić kilka godzin w kuchni, by placki wyszły pulchne i pożywne. jeżeli znudził ci się twój klasyczny przepis i chcesz nieco podrasować to danie, wypróbuj sposób samego mistrza kuchni - Roberta Makłowicza. Jak się okazuje, kucharz dodaje do placków jeden nietypowy składnik, za pomocą którego potrawa rozpływa się w ustach.


REKLAMA


Zobacz wideo Placki ziemniaczane


Ile jajek i mąki do placków ziemniaczanych? Przygotuj obiad z Robertem Makłowiczem
Standardowe placki ziemniaczane są chrupiące z zewnątrz i nieco pulchne w środku. Robert Makłowicz ma jednak na nie inny sposób, za pomocą którego ciasto nabiera zupełnie innej konsystencji. Sekret polega w dodatkowym składniku, jakim są drożdże. Jak przygotować placki według przepisu kucharza? Będziemy potrzebować:


16 ziemniaków,
400 mililitrów mleka,
20 gramów świeżych drożdży,
dwóch jajek,
dużej cebuli,
łyżki masła,
czterech łyżek mąki pszennej,
soli i pieprzu,
oleju do smażenia.


Przepis na puszyste i chrupiące placki ziemniaczane. Idealny pomysł na obiad


Na początek trzeba przygotować zaczyn drożdżowy. W tym celu kruszymy drożdże i przekładamy je do miski. Następnie dodajemy łyżkę mąki pszennej i szczyptę cukru. Całość zalewamy kilkoma łyżkami letniego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.
Czekając na drożdże, możemy zabrać się za ziemniaki. Należy je obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Później przekładamy ziemniaki na sitko i zalewamy gorącym mlekiem. Odciskamy je z nadmiaru wody i przekładamy do dużej miski.
Do miski z ziemniakami wlewamy odczyn drożdżowy, mieszamy całość i znów odstawiamy.
Teraz trzeba pokroić cebulę w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni z masłem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ją do ciasta. Całość mieszamy, następnie obsypujemy mąką, doprawiamy solą oraz pieprzem i znów łączymy wszystkie składniki.
Łyżką nakładamy porcję ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem i formujemy okrągłe placuszki. Dokładnie smażymy je z obu stron, by były chrupiące i złociste. Placki możemy później podawać z ulubionym sosem, kwaśną śmietaną lub z cukrem.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału