Poznaj prosty przepis na puszyste pancakes, czyli amerykańskie naleśniki. Placki są dużo mniejsze i oczywiście puszystsze od tradycyjnych naleśników. Moje dzieci za nimi przepadają, a mąż nie potrafi się oprzeć, gdy robię je na śniadanie lub podwieczorek. Są pyszne polane miodem, posmarowane dżemem lub nutellą i posypane ulubionymi owocami. Polecam!
Pancakes są ulubionym daniem na śniadanie w USA. W Polsce także są coraz popularniejsze. Odkąd zaczęłam je robić w domu, dzieci i mąż za nimi przepadają. Są lekkie, puszyste i przede wszystkim proste w przygotowaniu. Dodatkowo nie ociekają tłuszczem i doskonale pasują z wieloma dodatkami takimi jak: miód, dżem, nutella, bita śmietana. Nie zapomnij obsypać je także ulubionymi owocami np.: malinami, jagodami, borówkami czy pokrojonymi bananami.
Składniki na puszyste pancakes:
Kaloryczność 210 kcal w 100g. Szklanka to pojemność 250ml. Aby ciasto ładnie urosło przed smażeniem, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyciągnij wcześniej mleko i jajka z lodówki.
- szklanka mleka (250ml)
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (około 190g)
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka cukru (około 12g)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (20g)
- 2 jajka (średniej wielkości)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej lub 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (*)
- szczypta soli
(*) Na sodzie pancakes szybciej rosną i są puszystsze.
Prosty sposób wykonania puszystych pancakes.
Do przygotowania pancakes potrzebować będziemy: miksera lub rózgi kuchennej, miski, chochelki, łopatki do przewracania placuszków oraz patelni o grubym spodzie. Wyciągnij wcześniej z lodówki mleko oraz jajka.
Krok 1.
Do miski wbijam 2 jajka i miksuję na średnich obrotach dzięki miksera lub roztrzepuję kuchennej rózgi, aż się lekko spienią.
Krok 2.
Następnie wlewam szklankę mleka i 3 łyżki oleju. Całość ponownie mieszam dzięki miksera (średnie obroty) lub kuchennej rózgi.
Krok 3.
Kolejno do miski przesiewam 190g mąki pszennej wraz z pół łyżeczki sody oczyszczonej lub 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Na koniec wsypuję szczyptę soli, 1 łyżkę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Całość mieszam na średnich obrotach miksera lub rózgą kuchenną do powstania jednolitego i gładkiego ciasta.
Krok 4.
Ciasto na pancakes odstawiam na 15 minut, aby „odpoczęło”. W tym czasie przygotowuję ulubione dodatki: miód lub konfitury oraz owoce. Rozgrzewam też patelnię.
Krok 5.
Patelni nie smaruję tłuszczem, gdyż w cieście jest olej. Nie ma potrzeby odsączania pancakes na ręczniku papierowym. Placki są puszyste i suche. jeżeli nie masz dobrej, nieprzywierającej patelni to oczywiście przed smażeniem pierwszego placka, wysmaruj ją tłuszczem. Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię dzięki chochelki wlewam porcję ciasta o grubości 0,5cm. Wylewam jeden większy placek albo jak na zdjęcoiu poniżej 3 mniejsze. Smażę na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Pierwszą stronę smażę przez około 1 minuty.
Sygnałem do odwrócenia pancakes są małe bąbelki powietrza na wierzchniej powierzchni. Następnie dzięki szerokiej łopatki odwracam na druga stronę i smażę przez pół minuty. Możesz oczywiście wydłużyć podany czas o 15 sekund. Otrzymasz wówczas zarumienione placuszki. Po usmażeniu, pancakes podwajają swoją wysokość.
Usmażone pancakes układam na talerzu jednej na drugim. Najczęściej jednak rodzinka na bieżąco przechwytuje placki zaraz po usmażeniu. Pancakes są rewelacyjne same lub z wymienionymi dodatkami:
- miodem,
- dżemem,
- syropem klonowym,
- bitą śmietaną,
- cukrem pudrem,
- obsypane owocami.
Prosty przepis na naleśniki
Piękny, słodki zapach, który unosi się w kuchni i ten smak mmmmmmm pycha. Musisz koniecznie spróbować.