Najlepsze jagodzianki w pysznym, domowym wydaniu. Puszyste, drożdżowe bułeczki z owocami i lukrem piekę na okrągło. Lepsze niż z cukierni.
Jagodziankowe szaleństwo ogarnęło całą Polskę. Ceny prostych drożdżówek z leśnymi owocami potrafią nieprzyjemnie zaskoczyć. Podczas wizyty w cukierni gwałtownie przeliczyłam, ile musiałabym wydawać na te słodkości dla całej rodziny i postanowiłam: upiekę je samodzielnie w domu. Była to świetna decyzja, bo wyszły idealnie puszyste, rumiane na zewnątrz i skrywające w środku tyle jagód, ile lubię.
Zamiast kruszonki postawiłam na słodki lukier, który świetnie komponuje się z miękkim ciastem i delikatnie cierpkim wnętrzem. Biją na głowę te ze sklepu, a przepis jest naprawdę prosty. jeżeli nie uda ci się kupić jagód, możesz sięgnąć również po borówki. Dodaj wtedy nieco mniej cukru, bo z natury są słodsze.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Domowe jagodzianki
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 80 g cukru,
- 100 g masła – roztopionego,
- 8 g suszonych drożdży,
- 1 jajko,
- mleko do posmarowania,
- lukier do dekoracji.
Nadzienie:
- 300 g jagód,
- 3 łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypuje mąkę pszenną, cukier, suszone drożdże, jajko i ciepłe mleko. Wyrabiam ciasto przy pomocy końcówki z hakiem i wlewam roztopione masło.
- Masę przekładam na stolnicę lub blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto.
Ciasto na jagodzianki- Pyszności
- Przekładam ciasto do miski, przykrywam folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto ugniatam w długi, gruby wałek i kroję na mniejsze części.
Drożdżowe ciasto- Pyszności
- Jagody myję, osuszam i mieszam razem z cukrem.
- Z kawałka ciasta formuję kulkę, którą następnie spłaszczam. Z dłoni formuję kubeczek i wypełniam drożdżowe ciasto przygotowanymi jagodami. Zalepiam brzegi ciasta dokładnie, aby jagody nie wypadły.
Jagodzianka- Pyszności
- Delikatnie roluję jagodziankę na blacie, aby powstał zgrabny, bochenkowaty kształt. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Przykrywam je czystą ściereczką, żeby ciasto nie wyschło.
Uformowane jagodzianki- Pyszności
- Jagodzianki smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Piekę przez 10-15 minut, aż staną się rumiane.
- Gotowe jagodzianki polewam lukrem. Czekam, aż nieco przestygną, zanim zabiorę się do jedzenia. Znikają w mgnieniu oka, więc trzeba się spieszyć.
Smacznego!Najlepsze jagodzianki- Pyszności