Puszyste jagodzianki po brzegi wypełnione farszem. Zachwycą małego i dużego łasucha

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciasto na jagodzianki- Pyszności


Najlepsze jagodzianki w pysznym, domowym wydaniu. Puszyste, drożdżowe bułeczki z owocami i lukrem piekę na okrągło. Lepsze niż z cukierni.

Jagodziankowe szaleństwo ogarnęło całą Polskę. Ceny prostych drożdżówek z leśnymi owocami potrafią nieprzyjemnie zaskoczyć. Podczas wizyty w cukierni gwałtownie przeliczyłam, ile musiałabym wydawać na te słodkości dla całej rodziny i postanowiłam: upiekę je samodzielnie w domu. Była to świetna decyzja, bo wyszły idealnie puszyste, rumiane na zewnątrz i skrywające w środku tyle jagód, ile lubię.

Zamiast kruszonki postawiłam na słodki lukier, który świetnie komponuje się z miękkim ciastem i delikatnie cierpkim wnętrzem. Biją na głowę te ze sklepu, a przepis jest naprawdę prosty. jeżeli nie uda ci się kupić jagód, możesz sięgnąć również po borówki. Dodaj wtedy nieco mniej cukru, bo z natury są słodsze.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Domowe jagodzianki

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 80 g cukru,
  • 100 g masła – roztopionego,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 1 jajko,
  • mleko do posmarowania,
  • lukier do dekoracji.

Nadzienie:

  • 300 g jagód,
  • 3 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypuje mąkę pszenną, cukier, suszone drożdże, jajko i ciepłe mleko. Wyrabiam ciasto przy pomocy końcówki z hakiem i wlewam roztopione masło.
  2. Masę przekładam na stolnicę lub blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto.

    Ciasto na jagodzianki- Pyszności

  3. Przekładam ciasto do miski, przykrywam folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto ugniatam w długi, gruby wałek i kroję na mniejsze części.

    Drożdżowe ciasto- Pyszności

  5. Jagody myję, osuszam i mieszam razem z cukrem.
  6. Z kawałka ciasta formuję kulkę, którą następnie spłaszczam. Z dłoni formuję kubeczek i wypełniam drożdżowe ciasto przygotowanymi jagodami. Zalepiam brzegi ciasta dokładnie, aby jagody nie wypadły.

    Jagodzianka- Pyszności

  7. Delikatnie roluję jagodziankę na blacie, aby powstał zgrabny, bochenkowaty kształt. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Przykrywam je czystą ściereczką, żeby ciasto nie wyschło.

    Uformowane jagodzianki- Pyszności

  8. Jagodzianki smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Piekę przez 10-15 minut, aż staną się rumiane.
  9. Gotowe jagodzianki polewam lukrem. Czekam, aż nieco przestygną, zanim zabiorę się do jedzenia. Znikają w mgnieniu oka, więc trzeba się spieszyć.
    Smacznego!

    Najlepsze jagodzianki- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału