Proste w wykonaniu, lekkie i puszyste - zapraszam na pyszne eklerki!
SKŁADNIKI (2 duże blachy - ok. 35 sztuk eklerków):
- 1 szklanka wody
- 100 gr masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
Do garnka wlewam wodę, dodaję masło i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy masło się roztopi, dodaję stopniowo mąkę, mieszając energicznie. Wyłączam ogień. Ostawiam na ok. 5 minut, a następnie wbijam jajka i miksuję na najniższych obrotach do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskam podłużne eklerki. Na jednej dużej blasze jest to ok. 17 sztuk - zachowuję między nimi odstęp, ponieważ ciasto sporo urośnie.
Piekę 18-20 minut w temp. 220 ' C (grzałki góra/dół), a następnie ok. 8-10 minut w temp. 130 ' C.
Gotowe i ostudzone posypuję obficie cukrem pudrem (wersja light) lub też przecinam ostrym nożem na pół, przedkładam bitą śmietaną, wierzch polewam czekoladą (wersja na bogato).
domowe eklerki |
domowe eklerki |
SMACZNEGO! :-)
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)