Puszyste ciasto ze śliwkami: Idealne połączenie śliwek i kremu waniliowego

fajnainspiracja.pl 2 tygodni temu

Ciasto śliwkowe z kremem waniliowym to słodka pokusa, która z pewnością sprawi Ci radość. Przygotuj się na wyjątkowe połączenie soczystych śliwek i kremowej wanilii.

Idealny tort z jagodami i mascarpone z ciasta francuskiego

Tort śliwkowy z kremem waniliowym

[co_będzie_nam_potrzebne]

Składniki na ciasto:

  • 250 g zwykłej mąki
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 130 g masła
  • esencja waniliowa

Składniki na krem waniliowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru
  • 80 g skrobi kukurydzianej
  • esencja waniliowa
  • 200 ml bitej śmietany

Składniki na nadzienie:

  • 600 g śliwek
  • 1 łyżka cukru

Opcjonalnie do dekoracji:

  • cukier puder

Szybkie i łatwe przygotowanie soczystej szarlotki

Jak będziemy postępować:

1) Najpierw przygotować krem waniliowy: W misce wymieszaj 200 g cukru z 80 g skrobi kukurydzianej. Dodaj 2 żółtka, które wcześniej roztrzepałeś widelcem. Wlej 500 ml mleka. Wszystko dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę.

2. Przenieś mieszaninę do rondla i umieść na małym ogniu. Gotować na małym ogniu, stale mieszając. Gdy mieszanina zacznie sztywnieć i gęstnieć, zdjąć ją z ognia.

3. Dodać esencję waniliową i ponownie wymieszać.

4. Przenieś krem do miski i przykryj folią spożywczą, która będzie na wierzchu kremu.

5. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do schłodzenia.

6. W misce wymieszać 250 g mąki z 7 g proszku do pieczenia i 100 g cukru. Dodać 130 g miękkiego masła, 1 jajko i esencję waniliową. Wymieszaj mikserem, aż uzyskasz gładkie ciasto.

7. Odłóż na bok jedną dużą łyżkę ciasta.

8. Na powierzchni roboczej posypanej niewielką ilością mąki zagnieć resztę ciasta rękami.

9. Uformuj z niego placek i umieść go w tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

10. Wciśnij ciasto w dno tortownicy i uformuj brzeg o wysokości 1-2 cm.

11. Wyjmij krem waniliowy z lodówki i dodaj 200 ml bitej śmietany. Ubijać masę mikserem przez 3-4 minuty.

12. Wylej krem waniliowy na ciasto w tortownicy i rozprowadź go równomiernie.

13. Obierz i przekrój 600 g śliwek na pół i usuń pestki. Rozłóż śliwki równomiernie na kremie waniliowym. Posypać 1 łyżką cukru.

14) Wziąć łyżkę pozostałego ciasta i rozprowadzić palcami na śliwkach w tortownicy.

15) Umieścić formę z ciastem w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza na 1 godzinę.

16) Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

17) jeżeli chcesz, możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Gotowe!

Smacznego!

PRZEPIS NA WIDEO:

Idź do oryginalnego materiału