Domowe pieczywo — sprawdzony przepis
Domowe pieczywo to prawdziwy przysmak. Smakuje dużo lepiej niż kupowane w sklepie, a dodatkowo podczas pieczenia nasz dom wypełnia się cudownym zapachem. Mam dla ciebie przepis na bułeczki drożdżowe na kefirze. Są puszyste, lekkie i mają apetycznie chrupiącą skórkę. Ich przygotowanie co prawda zajmuje nieco czasu, ale nie jest bardzo trudne. Możesz urozmaicić przepis, dodając do ciasta siemię lniane, słonecznik, czy posypując wierzch bułeczek makiem.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne bułeczki na kefirze.
Przepis na bułki drożdżowe na kefirze
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na 10 bułek
poziom trudności: średni
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 30 g drożdży,
- 150 ml ciepłej wody,
- 150 ml kefiru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oleju.
Fenomenalnie prosty chleb bez wyrabiania. Ma chrupiącą skórkę i zawsze się udaje
Mam dla Ciebie przepis na pyszny, domowy chleb, który można przygotować bez wyrabiania. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i zostawić na noc w lodówce. Nic prostszego! Chleb jest pyszny, pachnący…
Jak zrobić bułki drożdżowe?
- W miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem, aż będą płynne.
- Do dużej miski przesyp mąkę, zrób w niej zagłębienie i wlej drożdże. Odstaw na 10 minut.
- Dodaj kefir, wodę, sól i olej.
- Zagnieć ciasto rękami lub mikserem. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Podziel ciasto na 10 równych części, z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
- Przykryj bułeczki ściereczką i ponownie odstaw na 30 minut.
- Wyrośnięte bułeczki natnij nożem, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 stopni.
- Piecz bułeczki ok. 20 minut.
Czytaj także:Idealne śniadanie na weekend. Drożdżowe rogaliki z czarnuszką i makiem. Ten przepis zawsze się udaje
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: