Puszyste bułki drożdżowe z chrupiącą skórką. Idealne pieczywo na śniadanie i nie tylko. Przepis na domowe bułki na kefirze

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Według kalendarza świąt nietypowych 1 czerwca obchodzimy Dzień Bułki. Z tej okazji mam dla ciebie niezawodny i prosty do wykonania przepis na drożdżowe bułki na kefirze. Są one puszyste, mają chrupiącą skórkę i świetnie smakują zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Takie domowe pieczywo z pewnością posmakuje każdemu i doda energii na cały dzień. Podpowiadam krok po kroku, jak zrobić drożdżowe bułeczki na kefirze. Wypróbuj przepis.

Domowe pieczywo — sprawdzony przepis

Domowe pieczywo to prawdziwy przysmak. Smakuje dużo lepiej niż kupowane w sklepie, a dodatkowo podczas pieczenia nasz dom wypełnia się cudownym zapachem. Mam dla ciebie przepis na bułeczki drożdżowe na kefirze. Są puszyste, lekkie i mają apetycznie chrupiącą skórkę. Ich przygotowanie co prawda zajmuje nieco czasu, ale nie jest bardzo trudne. Możesz urozmaicić przepis, dodając do ciasta siemię lniane, słonecznik, czy posypując wierzch bułeczek makiem.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne bułeczki na kefirze.

Przepis na bułki drożdżowe na kefirze

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na 10 bułek
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 30 g drożdży,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 150 ml kefiru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju.

Fenomenalnie prosty chleb bez wyrabiania. Ma chrupiącą skórkę i zawsze się udaje

Mam dla Ciebie przepis na pyszny, domowy chleb, który można przygotować bez wyrabiania. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i zostawić na noc w lodówce. Nic prostszego! Chleb jest pyszny, pachnący…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić bułki drożdżowe?

  1. W miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem, aż będą płynne.
  2. Do dużej miski przesyp mąkę, zrób w niej zagłębienie i wlej drożdże. Odstaw na 10 minut.
  3. Dodaj kefir, wodę, sól i olej.
  4. Zagnieć ciasto rękami lub mikserem. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut.
  5. Podziel ciasto na 10 równych części, z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
  6. Przykryj bułeczki ściereczką i ponownie odstaw na 30 minut.
  7. Wyrośnięte bułeczki natnij nożem, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 stopni.
  8. Piecz bułeczki ok. 20 minut.

Czytaj także:Idealne śniadanie na weekend. Drożdżowe rogaliki z czarnuszką i makiem. Ten przepis zawsze się udaje

Proste i pyszne bułki na kefirze. Przepis na domowe bułeczki...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału