Puszysta babka drożdżowa

wielopokoleniowo.pl 1 miesiąc temu

Zapraszam na puszystą babkę drożdżową!




SKŁADNIKI:

- 350 gr mąki pszennej

- 150 gr masła

- 20 gr drożdży

- 1 łyżka miodu

- 150 ml wody mineralnej

- 1 jajo

- szczypta soli

- 1 łyżeczka cynamonu



Mąkę połączyć z roztopionym, wystudzonym masłem. Zrobić zagłębienie. Wymieszać drożdże z łyżką miodu i dodać do mąki. Dolać wodę mineralną, dodać jajko, sól i cynamon. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie przełożyć ciasto do formy babkowej i pozostawić pod przykryciem przez kolejne 30 minut. Następnie umieścić w pierniku i piec ok. 45 minut w temp. 180'C (grzałki góra/dół).


Puszysta babka drożdżowa

SMACZNEGO! ;-)

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u

- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

Idź do oryginalnego materiału