Przepis na babkę wielkanocną w podstawowej formie polega na zmiksowaniu mąki, jajek, tłuszczu, cukru i proszku do pieczenia. Następnie przelewamy masę do blaszki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub bułką tartą i pieczemy albo gotujemy. Ostatnim krokiem jest ostudzenie i modlitwa o to, by te dwie godziny roboty i kilka (obecnie wcale nie tanich) składników nie poszło na marne. A z tym różnie bywa.
REKLAMA
Zobacz wideo Przetestowałyśmy ofertę wielkanocną Gessler. Ile zapłaciłyśmy?
Jak można zepsuć babkę wielkanocną?
Opowiedziała o tym Beata Kuryło, znana internautom jako Orchideli. Domowa cukierniczka za pośrednictwem książek, bloga oraz mediów społecznościowych chętnie dzieli się nie tylko przepisami, ale także poradami, jak upiec idealne ciasta i desery. W jednym z przedświątecznych nagrań na Instagramie wymieniła najczęstsze błędy, przez które babka wielkanocna opada i staje się smutnym zakalcem.
Zbyt krótki czas pieczenia. Piekarniki są różne i różnie pieką. [...] Czasy pieczenia podawane w przepisach są orientacyjne i choć sprawdzają się w większości piekarników, wcale nie muszą w twoim przypadku.
Gruba forma do babki. Taka babka będzie wymagała dłuższego pieczenia, ponieważ grubsza forma będzie się dłużej nagrzewać.
Słaba mąka. o ile używasz mąki z niską zawartością glutenu, babka może opadać po upieczeniu. [...] jeżeli masz wątpliwości, użyj mąki typu 550.
Zbyt mocne ubijanie jajek. jeżeli twój przepis na babkę opiera się na ubitych jajkach, w przypadku robotów planetarnych warto ubijać je dłużej, ale na średnich obrotach miksera. Dzięki temu uzyskasz bardziej stabilną pianę odporniejszą na późniejsze mieszanie.
Zbyt dużo proszku do pieczenia. [...] To powoduje najpierw intensywny wzrost, a później zapadanie się ciasta.
Czy można jeść zakalec?
A jeżeli już "po ptokach" i babka wielkanocna (lub inne ciasto) opadła? Czy zakalec można jeść, a może nadaje się już wyłącznie do wyrzucenia? Jak dowiadujemy się ze strony Warszawskiej Akademii Sztuki Cukierniczej, "właściwie jedzenie niedopieczonego ciasta nie jest niezdrowe, ale osoby ze słabszym żołądkiem zdecydowanie powinny tego unikać, gdyż zakalec należy do posiłków ciężkostrawnych". Zdarzyło wam się kiedyś zrobić zakalec? A może wasze ciasta są zawsze perfekcyjne? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania.