Puree ziemniaczane to klasyczny dodatek do dań mięsnych i doskonałe jako samodzielne danie. Jak je odpowiednio przygotować?

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/ zdjęcie ilustracyjne


Puree ziemniaczane to klasyczny dodatek do mięs na ciepło. Świetnie komponuje się także z sosami i warzywami, jest banalnie łatwe w przygotowaniu, a co więcej tanie i zdrowe. Ta interesująca alternatywa dla ziemniaków w tradycyjnej formie nie wymaga wiele pracy ani czasu. Zobacz, jak przygotować domowe puree.

Purée ziemniaczane – przepis na sycący dodatek

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków,
  • 80 gramów masła,
  • 70 mililitrów mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Jak zrobić puree ziemniaczane?

  1. Obierz ziemniaki. Przekrój na ćwiartki, zalej wodą i wsyp szczyptę soli. Gotuj do miękkości.
  2. Ziemniaki potłucz tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę.
  3. Dodaj pozostałe składniki i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Czytaj też: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Jak podawać ziemniaczane puree? Można na wiele sposobów!

Sekretem idealnego puree jest jego gładkość, dlatego tak ważne jest, by ziemniaki po ugotowaniu dobrze potłuc lub dokładnie przecisnąć. Ziemniaki w takiej wersji można podawać z różnymi daniami mięsnymi jak pieczeń, kotlety mielone, kotlety schabowe, zrazy czy bitki. Puree idealnie pasuje do tłuszczów i sosów, komponuje się również z rybami, warzywami na ciepło i surówkami. o ile jednak brakuje czasu i chęci na przygotowanie większego obiadu, można je jeść ze smażonym boczkiem i cebulką, a choćby podawać jako samodzielne danie.

Skąd pochodzi puree ziemniaczane?

Tłuczone ziemniaki najprawdopodobniej jadali już Inkowie, ale danie w obecnej wersji pochodzi z Europy. Skąd dokładnie? Spierają się o to Brytyjczycy i Francuzi. Przepis na puree ukazał się w książce kucharskiej Hannah Glasse The Art of Cookery Made Plain and Easy, z kolei Francuzi twierdzą, iż wypromował go ich rodak Antoine Parmentier. Parmentier w czasie wojny siedmioletniej w pruskim więzieniu żywił się głównie ziemniakami, a po wojnie zachęcał do ich jedzenia.

Idź do oryginalnego materiału