Poznaj znakomite pulpety wieprzowe w sosie własnym z warzywami, które udadzą się każdemu. To szybki i bardzo prosty obiad na co dzień. Są delikatne, aromatyczne i syte.
Pulpety to niezapomniany smak z dzieciństwa. Można je lubić lub nie, ale są naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu. Sprawdź również moje pulpety w sosie koperkowym oraz pulpety w sosie pomidorowym.
Pulpety z warzywami – składniki:
Moja szklanka to pojemność 250 ml. Z podanych składników otrzymasz około 15 pulpetów.
- 500 g mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka)
- 100 g cebuli (1 mniejsza sztuka)
- ząbek czosnku
- 1 średnie jajko
- 3 płaskie łyżki bułki tartej
- łyżeczka ulubionych przypraw (oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
- łyżeczka soli
- po pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego oraz słodkiej papryki
- dodatkowo kilka łyżek mąki do obtoczenia pulpetów oraz kilka łyżek tłuszczu do obsmażenia
Sos własny:
- 2 szklanki wody lub bulionu
- 150 g marchewki (2 średnie sztuki)
- 1 pietruszka
- 1 listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
Sposób wykonania pulpetów wieprzowych w sosie własnym z warzywami
Do wykonania pulpetów potrzebować będziemy przede wszystkim garnka z grubym dnem lub głębokiej patelni. Przyda się też deska i ostry nóż do krojenia warzyw. Największy wpływ na smak potrawy ma dobrej jakości mięso. Najlepiej wybrany kawałek zmielić samodzielnie w domu lub poprosić ekspedientkę, aby zrobiła to przy nas.
Krok 1 – masa na pulpety
Do miski wrzucam zmielone mięso. Wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. Dodaję także pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany lub zmiażdżony ząbek czosnku.
Wszystko dokładnie mieszam dzięki dłoni przez około 3 minut, aż otrzymam jednolitą i kleistą konsystencję.
Krok 2 – formuję pulpety
Za pomocą łyżki zwilżonej w wodzie pobieram porcję mięsa i formuję pulpeciki. Z podanych składników otrzymasz około 15 pulpetów o wielkości orzecha włoskiego.
Do dużego talerza wsypuję kilka łyżek mąki i obtaczam w niej każdego pulpeta.
Krok 3 – gotuję pulpeciki w sosie własnym z warzywami
Marchewki oraz pietruszkę obieram i kroję w kostkę.
W głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzewam tłuszcz i obsmażam pulpety z obu stron łącznie przez około 2 minuty.
Następnie wlewam wrzącą wodą lub bulion. Wrzucam także listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego oraz pokrojone w kostkę warzywa.
Gotuję na niedużym ogniu przez około 15 – 18 minut. Najlepiej jak pulpeciki są całe zakryte w gotującym się sosie. jeżeli są zatopione do połowy jak u mnie, to po około 10 minutach przewracam je na drugą stronę.
Sos możesz też zagęścić mąką. W tym celu do szklanki wlewam kilka łyżek wody i wsypuję kilka łyżek mąki pszennej lub ziemniaczanej. Wszystko mieszam, aż otrzymam jednolitą masą bez grudek. Następnie wlewam kilka łyżek gotującego się wywaru i całość mieszam. Tak zahartowany sos wlewam ciurkiem do gotujących się pulpecików i mieszam, aż zgęstnieje. Sos możesz też zabielić śmietanką 30 – 36%. Śmietanę o mniejszej zawartości tłuszczu trzeba zahartować przed dodaniem do sosu.
Na koniec pulpeciki posypuję posiekanym koperkiem i ewentualnie doprawiam do smaku solą lub pieprzem. Potrawę podałam z ryżem. Smakuje również z ugotowanymi ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami śląskimi. Życzę smacznego.