Pulpety w sosie pomidorowym

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Pulpety w sosie pomidorowym to pyszny i z pewnością prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Są soczyste, delikatne i przede wszystkim syte. Zobacz jak gwałtownie przygotować pulpeciki w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół, które smakują jak u babci.

Składniki na pulpety w sosie pomidorowym

  • 1 kg mięsa mielonego (łopatka lub szynka wieprzowa)
  • 6 płaskich łyżek bułki tartej (lub 1 sucha bułka)
  • 2 małe cebule (biała lub czerwona)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego (świeżo zmielonego)
  • łyżeczka słodkiej papryki

Składniki na sos pomidorowy

  • 800g pomidorów z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe cebule
  • 4 łyżki oliwy

Zioła i przyprawy

  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzy czarnego świeżo zmielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • oregano (1 łyżka suszonego lub 2 łyżki posiekanego świeżego)
  • bazylia (1 łyżka suszonej lub 2 łyżki posiekanej świeżej)

Sposób wykonania pulpetów w sosie pomidorowym

Przygotowanie pulpecików w sosie zaczynam od zrobienia sosu pomidorowego. Obieram ząbek czosnku, przeciskam przez praskę (możesz oczywiście rozgnieść dzięki noża lub drobno posiekać). 2 cebulę obieram i kroję w kostkę.

Do dużego garnka wlewam 4 łyżki oliwy i podgrzewam na średnim ogniu. Wrzucam rozgnieciony czosnek na rozgrzaną oliwę. Jak tylko poczuję aromat czosnku, zmniejszam ogień i wrzucam pokrojoną cebulkę. Podsmażam na małym ogniu do czasu, gdy cebulka zmięknie.

Do garnka wlewam zawartość 800g pomidorów z puszki i całość mieszam. Doprawiam przyprawami i ziołami i podgrzewam na średnim ogniu do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywam garnek pokrywką, zmniejszam ogień i gotuję przez 5 minut. Podczas gotowania się sosu pomidorowego oczywiście nie tracę czasu 🙂 i przygotowuję pulpety.

Przygotowuję pulpeciki

Obieram 1 ząbek czosnku, 2 małe cebule i kroję w drobna kostkę. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam posiekaną cebulkę oraz czosnek i szklę. Gdy cebulka się zeszkli, odstawiam do ostudzenia.

1 kg mielonego mięsa umieszczam oczywiście w dużej misce. Wbijam 1 jajko, posypuję ziołami i przyprawami. Wsypuję 6 płaskich łyżek bułki tartej (jeśli używam suchej bułki to najpierw ją namaczam, a potem odciskam z wody). Dodaję ostudzona cebulkę z czosnkiem. Całość mieszam ręką do czasu uzyskania jednolitej masy.

Ręce zwilżam w wodzie i z powstałej masy formuję pulpeciki o wielkości orzecha włoskiego.

Na patelni rozgrzewam tłuszcz (najlepiej nadaje się do tego smalec gęsi) i obsmażam pulpeciki oczywiście z obu stron, aż się zarumienią.

Podsmażone pulpeciki przekładam do garnka z gorącym sosem pomidorowym. Ustawiam ogień oczywiście tak, aby sos pomidorowy nie gotował się, tylko lekko bulgotał. Cały czas podsmażam kolejne partie pulpecików, które po usmażeniu przekładam do garnka z sosem. Co kilka minut mieszam klopsiki w sosie pomidorowym i podgrzewam na małym ogniu przez 30 minut.

Polecam także wypróbować mój przepis na pulpety w sosie koperkowym.

Wskazówki

Pulpeciki najczęściej robię w większych ilościach, ponieważ bardzo łatwo się je przechowuje oraz odgrzewa. Przede wszystkim możesz przechowywać pulpeciki w lodówce na jutrzejszy obiad lub zamrozić. Pulpety podgrzewam na małym ogniu w sosie pomidorowym przez około 10 minut i mam w każdej chwili gotowy obiad.

Pulpety w sosie pomidorowym smakują jak u baci. Możesz z pewnością podawać z: ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą. Nie zapomnij oczywiście o ulubionej surówce na przykład surówka z pora marchewki i jabłka. Szybki obiad na dziś. Smacznego.

Idź do oryginalnego materiału