Pulpety w sosie koperkowym to szybki i pyszny obiad, który posmakuje każdemu. To mój niezapomniany smak dzieciństwa. Są delikatne, aromatyczne i wręcz rozpływają się w ustach. Zobacz jak błyskawicznie zrobić klasyczny obiad.
Pulpety w sosie koperkowym – składniki
Szklanka to pojemność 250 ml. Z podanych składników otrzymasz około 15 pulpecików w sosie koperkowym.
Pulpety:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe, z kurczaka lub indyka) u mnie łopatka wieprzowa
- 100 g cebuli
- 1 jajko (średnie o rozmiarze L)
- 3 płaskie łyżki bułki tartej
- łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżka tłuszczu (olej roślinny lub smalec) do zarumienienia cebulki
- mąka do obtoczenia pulpetów
Sos koperkowy:
- 500 ml wody lub bulionu (2 szklanki)
- 1 – 2 łyżki mąki pszennej
- pęczek koperku
- opcjonalnie kilka łyżek gęstej śmietany 30%
- sól i świeżo zmielony pieprz czarny do smaku
Mięso mielone. Świeże mięso mielę w domu w maszynce lub kupuję gotowe, ale zmielone przy mnie z wybranego kawałka mięsa. Gotowe mięso mielone pakowane w marketach jest słabej jakości. Wybór mięsa ma oczywiście duże znaczenie w ostatecznym smaku potrawy.
Sposób wykonania pulpetów w sosie koperkowym
Do przygotowania pulpecików w sosie koperkowym potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, szerokiej patelni.
1. Przygotowuję pulpety
Cebulkę obieram z łupinek i kroję w kostkę. Następnie na patelni rozgrzewam łyżkę tłuszczu i podsmażam cebulkę do zeszklenia.
Mięso mielone wrzucam do miski. Wbijam jajko i wsypuję 3 płaskie łyżki bułki tartej. Oprószam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Całość mieszam ręką przez 3 – 5 minut do czasu, aż powstanie jednolita i kleista masa. jeżeli masa nie jest na tyle zwarta, iż mogę z niej ulepić nierozpadającego się pulpeta, to dodaję jeszcze bułki tartej.
Z masy kleistego mięsa nabieram łyżką porcje i formuję w zwilżonych dłoniach około 15 pulpecików o wielkości orzecha włoskiego. Każdego pulpecika obtaczam w mące.
Jeśli chcesz, możesz także każdego pulpeciki obsmażyć na patelni przez chwilę z każdej strony na małej ilości tłuszczu. Ja nie obsmażam, dzięki temu pulpeciki są delikatniejsze.
2. Gotuję pulpety w sosie koperkowym
Do garnka wlewam 500 ml osolonej wody lub bulionu i zagotowują. Możesz także do wywaru dodać pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę.
Do wrzątku wkładam ostrożnie pulpeciki i gotuję na nie dużym ogniu przez około 15 – 18 minut. Pulpeciki układam jeden obok drugiego. Uważam, aby ich nie ruszać na początku gotowania, bo są wówczas delikatne. Ilość wody powinna być taka, aby zakrywała gotujące się pulpeciki.
W tym czasie siekam drobno koperek. Do szklanki wlewam kilka łyżek wody i wsypuję mąkę. Użyłam dwóch łyżek. jeżeli chcesz gęstszy sos, to użyj większej ilości. Całość mieszam, dodaję kilka łyżek gotującego się wywaru i znowu mieszam. Otrzymuję zahartowaną mieszankę, którą wlewam do garnka (zmniejszam ogień na minimum) z gotującymi się pulpetami cały czas delikatnie mieszając, aż sos się zagęści. W identyczny sposób możesz także dodać śmietankę 30%. Ja nie dodałam, bo domownicy nie przepadają.
Na koniec wsypuję posiekany koperek i mieszam. Sprawdzam smak i ewentualnie doprawiam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym.
Pulpety w sosie koperkowym są już gotowe. Podaję pulpeciki najczęściej z ugotowanymi ziemniakami. Smakują także z kaszą, ryżem, makaronem lub kluskami śląskimi. Na wierzch posypuję koperkiem dla ozdoby.
Oczywiście pulpety możemy podawać na wiele sposobów. W tym przepisie wykorzystałam sos koperkowy.
Zobacz też pulpety w sosie pomidorowym.
Nie zapomnij o pysznej surówce. Do pulpecików bardzo często podaję także ogórki kiszone lub kiszoną kapustę. W ten oto prosty i szybki sposób ugotowałam smaczny obiad.
Życzę smacznego!