Karkówka po cygańsku to jeden z moich ulubionych obiadów, który przygotowuje na święta czy przybycie gości. Postanowiłam w ten sam sposób przygotować pulpeciki. Sos zrobiłam dokładnie ten sam. A warzywa pokroiłam drobniej. I wiecie co, wyszły genialne!
Pulpeciki po cygańsku
To pyszny pomysł na obiad z piekarnika dla całej rodziny. Klopsy w pysznym słodko-kwaśnym sosie. Idealnie pasują do ryżu, klusek i kaszy.
Pulpeciki po cygańsku
Składniki:
- PULPECIKI (15 sztuk):
- 500g mięsa mielonego,
- 1 mała cebula,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 3 łyżki bułki tartej,
- SOS:
- 120g ketchupu pikanego,
- 125ml wody,
- 1 łyżka octu,
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1/2 łyżki musztardy,
- 1 płaska łyżka cukru,
- 2 małe ząbki czosnku,
- DODATKOWO:
- 250g pieczarek,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 żółtej papryki,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
SOS: Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Pieczarki kroimy w półplasterki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę.
Przygotowanie sosu cygańskiego
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, Dodajemy pieczarki i smażymy je do momentu aż cała woda z nich wyparuje. Wówczas dodajemy 1 łyżkę oleju. Po chwili wrzucamy cebule i paprykę. Smażymy razem około 5 minut często mieszając. Wlewamy sos i całość zagotowujemy.
Przygotowanie sosu cygańskiego
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, góra-dół.
PULPECIKI: Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy cebulę aż zrobi się szklista. Podsmażoną cebulę studzimy. W misce umieszczamy mięso, podsmażoną cebule, jajko i bułkę tartą. Dodajemy sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy 15 kulek.
Przygotowanie pulpecików
Gotowe pulpeciki układamy na dnie większego naczynia żaroodpornego. I zalewamy gorącym sosem.
Pulpeciki po cygańsku przed pieczeniem
Pulpeciki zapiekamy bez przykrycia przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni, góra-dół. Smacznego!