Puddingowe ciasto francuskie z jabłkami

fajnainspiracja.pl 2 tygodni temu

Odkryj słodką euforia z budyniowego ciasta francuskiego, łączącego kruche ciasto, pachnący krem budyniowy i orzeźwiającą cierpkość jabłek. Ta tarta to idealny sposób na połączenie kilku ulubionych smaków w jeden doskonały deser.

Popularna szarlotka o delikatnym i puszystym smaku

Składniki:

  • Ciasto francuskie
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • Herbatniki
  • Jabłka
  • Cukier cynamonowy (lub sam cynamon, jeżeli jabłka są słodkie)
  • Cukier (do posłodzenia budyniu)
  • 1 jajko (do smarowania)
  • Opcjonalnie: rodzynki, skórka z cytryny, cukier waniliowy, aromat waniliowy, rum

Zdrowe naleśniki bananowe bez mąki i cukru!

Procedura:

1) Rozwałkuj połowę ciasta francuskiego i umieść je na blasze posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem.

2) Rozłóż herbatniki na cieście, posyp startym jabłkiem, cukrem cynamonowym i opcjonalnie skórką z cytryny i rodzynkami.

3) Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając cukier i opcjonalnie cukier waniliowy, aromat i rum. Gorący budyń wylać na jabłka.

4) Rozwałkować również drugą część ciasta, nakłuć i przykryć placek. Dokładnie docisnąć brzegi ciasta do siebie.

5) Posmarować jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 35 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.

6) Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy pokrój.

Wskazówki:

  1. Oprócz jabłek można wypróbować inne owoce, takie jak gruszki, morele lub śliwki.
  2. Aby ciasto było bardziej chrupiące, przed pieczeniem można posypać je odrobiną cukru pudru.

Idealny przepis na niespodziewaną wizytę

Podsumowanie:

Niezależnie od tego, czy szukasz deseru na niedzielne popołudnie, czy czegoś specjalnego na imprezę, to ciasto z jabłkami jest zawsze doskonałym wyborem. Oferuje bogactwo smaków i tekstur w każdym kęsie. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału