Pudding ryżowy na podwieczorek. Ulubiony deser Joe Bidena. Przepis na kremowy i aromatyczny przysmak z ryżem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/robynmac


Joe Biden jest miłośnikiem puddingu ryżowego. W trakcie przemówienia do Amerykanów irlandzkiego pochodzenia mówił o swojej cioci Gertie z Irlandii, która robiła najlepszy pudding ryżowy na świecie. Zobacz przepis na aksamitny pudding ryżowy inspirowany menu prezydenta USA.

Pudding ryżowy – przepis na deser

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g krótkiego ryżu jak do risotto,
  • 40 g cukru białego,
  • 10 g masła,
  • 1 l mleka,
  • Opcjonalnie: szczypta mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej.

Jak zrobić irlandzki pudding ryżowy?

Przygotowanie:

  1. Do żaroodpornego naczynia o pojemności 1,5 l należy wsypać ryż, cukier i masło.
  2. Mleko należy zagotować i zalać nim składniki wsypane do naczynia.
  3. Pudding ryżowy należy piec przez około 40-50 minut w 170° Celsjusza.
  4. Pudding ryżowy można mieszać od czasu do czasu, aby kontrolować jego konsystencję.
  5. Gotowy pudding z ryżu ma kremową konsystencję i jest delikatny w smaku.

Sposób podania

Domowy pudding ryżowy można podawać ze świeżymi sezonowymi owocami, owocami z kompotu np.: wiśniami albo doprawiony mielonym kardamonem. Można także podawać go z musem jabłkowym albo z ubitą śmietaną z dodatkiem wanilii. Świetnie sprawdza się też ciemny cukier muscovado, który można stosować w miejsce białego cukru kryształu.

Zobacz także: Ryż z jabłkami na słodki obiad. Prosty przepis na ryż na mleku jak z PRL-u

Pudding ryżowy w garnku

Warto też pamiętać, iż domowy pudding ryżowy można ugotować tradycyjnie w garnku. Można dolewać mleko sukcesywnie tak jak bulion do risotto i mieszać, aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Szczególnie przydaje się do tego ryż perłowy, który tworzy apetyczną zawiesinę.

Źródło:

  • Biden embraces his Irish identity - Washington Post

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału