Pudding ryżowy – przepis na deser
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g krótkiego ryżu jak do risotto,
- 40 g cukru białego,
- 10 g masła,
- 1 l mleka,
- Opcjonalnie: szczypta mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej.
Jak zrobić irlandzki pudding ryżowy?
Przygotowanie:
- Do żaroodpornego naczynia o pojemności 1,5 l należy wsypać ryż, cukier i masło.
- Mleko należy zagotować i zalać nim składniki wsypane do naczynia.
- Pudding ryżowy należy piec przez około 40-50 minut w 170° Celsjusza.
- Pudding ryżowy można mieszać od czasu do czasu, aby kontrolować jego konsystencję.
- Gotowy pudding z ryżu ma kremową konsystencję i jest delikatny w smaku.
Sposób podania
Domowy pudding ryżowy można podawać ze świeżymi sezonowymi owocami, owocami z kompotu np.: wiśniami albo doprawiony mielonym kardamonem. Można także podawać go z musem jabłkowym albo z ubitą śmietaną z dodatkiem wanilii. Świetnie sprawdza się też ciemny cukier muscovado, który można stosować w miejsce białego cukru kryształu.
Zobacz także: Ryż z jabłkami na słodki obiad. Prosty przepis na ryż na mleku jak z PRL-u
Pudding ryżowy w garnku
Warto też pamiętać, iż domowy pudding ryżowy można ugotować tradycyjnie w garnku. Można dolewać mleko sukcesywnie tak jak bulion do risotto i mieszać, aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Szczególnie przydaje się do tego ryż perłowy, który tworzy apetyczną zawiesinę.
Źródło:
- Biden embraces his Irish identity - Washington Post
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni: