Psuje smak. Częsty błąd podczas przygotowywania wątróbki

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Smażona wątróbka na patelni - Pyszności - Fot. Adobe Stock


Przygotowanie idealnej wątróbki może sprawiać nieco problemu. Często wątróbka wychodzi twarda, sucha albo niedosmażona. Dlaczego tak się dzieje? Wiele osób popełnia błędy, których jednak z łatwością można uniknąć. jeżeli uzmysłowimy sobie, co robimy źle, łatwiej nam będzie przyrządzić bardzo smaczne i aromatyczne danie.

Nieosuszona wątróbka

Przed włożeniem wątróbki na tłuszcz, koniecznie należy ją osuszyć papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar wilgoci. jeżeli tego nie zrobimy, mięso będzie bardzo pryskać, co może skutkować nie tylko ubrudzeniem całej kuchenki i zachlapaniem ścian czy podłogi, ale również poparzeniem.

Aby zapobiec pryskaniu, można także przykryć wątróbkę pokrywką. Dzięki temu dodatkowo wątróbka będzie bardziej miękka i soczysta, a także równomiernie usmażona zarówno z zewnątrz, jak i w środku.

Zbyt wczesne solenie

Sól ma adekwatności higroskopijne, czyli pochłania wilgoć. Zbyt wczesne dodanie soli do wątróbki sprawia, iż gwałtownie puszcza ona soki, robi się sucha i twarda. Właśnie z tego powodu wątróbkę należy posolić pod sam koniec smażenia albo choćby już po zdjęciu jej z ognia.

Nieodpowiednie pokrojenie wątróbki

Aby wątróbka usmażyła się równomiernie, powinna być pokrojona na jednakowej wielkości kawałki. Tylko wtedy unikniemy sytuacji, w której część wątróbki będzie usmażona, podczas gdy inna część będzie krwista i niedosmażona albo też część będzie usmażona w odpowiedni sposób, a inna część przypalona i przesuszona.

Jeśli kawałki będą podobnej wielkości, cała potrawa będzie gotowa w tym samym momencie.

Niedobrane naczynie

Wątróbka, aby była smaczna, powinna być smażona lub duszona na odpowiedniej wielkości patelni. Warto poszukać naczynia, w którym każdy kawałek wątróbki będzie stykał się z jego dnem. Dzięki temu wszystkie porcje usmażą się w tym samym czasie.

Pyszności – Fot. Adobe Stock

Słabo rozgrzany tłuszcz

Jeśli wątróbka wychodzi nam nasiąknięta tłuszczem, oznacza to, iż zbyt wcześniej została włożona na patelnię. Powinniśmy najpierw dobrze rozgrzać tłuszcz do smażenia i dopiero wtedy wyłożyć na niego mięso. Nie mieszajmy też zbyt często naszej wątróbki, by nie rozpadała nam się w trakcie smażenia.

Warto też pamiętać, by nie kłaść zbyt dużo mięsa naraz, aby dobrze rozgrzany tłuszcz nie stracił za gwałtownie temperatury, co skutkowałoby nasiąknięciem wątróbki tłuszczem.

Brak namoczenia wątróbki

Czasami wątróbka wychodzi nam gorzka i niesmaczna. Okazuje się, iż winę za to ponoszą błonki obecne w mięsie – szczególnie w wieprzowej i wołowej wątrobie. Aby zmniejszyć ryzyko zgorzknienia potrawy, warto przede wszystkim dokładnie ją oczyścić w trakcie krojenia oraz wymoczyć ją w mleku, jogurcie lub kefirze. Najlepiej zalać ją mlekiem i odstawić na noc do lodówki. Mleko sprawia, iż wątróbka staje się delikatniejsza, ma przyjemną konsystencję i łagodny zapach.

Smażona wątróbka z cebulką – przepis

Składniki:

  • 500 g wątróbki,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • mąka,
  • olej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Wątróbkę oczyszczamy z wszelkich błonek i żyłek. Możemy namoczyć ją przez godzinę w mleku. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę. Gdy będzie gotowa, wykładamy ją osobny talerz. Kawałki wątróbki obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na patelni. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami i obsmażoną wcześniej cebulką.

Duszona wątróbka – przepis

Składniki:

  • 500 g wątróbki,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 1 duże jabłko,
  • mąka,
  • olej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Wątróbkę dokładnie oczyszczamy i kroimy na równe kawałki. Obtaczamy je w mące i obsmażamy chwilę z obu stron do zrumienienia. Wykładamy na osobny talerzyk. Cebulę kroimy w piórka, a jabłko w kostkę. Dodajemy nieco oleju na patelnię i szklimy na nim cebulę. Po chwili dodajemy jabłko. Układamy na wierzchu wątróbkę i dolewamy nieco wody. Całość przykrywamy i dusimy przez ok. 5 minut. Wątróbkę obracamy i znów przykrywamy patelnię, by potrawa dusiła się kolejne 5 minut. Solimy i pieprzymy. Wątróbkę podajemy z ziemniakami i suszoną żurawiną.

Wiele osób nie lubi wątróbki. Najprawdopodobniej trafili kiedyś na źle przyrządzoną i teraz nie mogą się do niej przekonać. jeżeli jednak będziemy unikać najczęściej powtarzanych błędów pojawiających się w trakcie przygotowywania wątróbki, możemy odkryć jej smak na nowo.

Autor: Halina Basek

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kotlety mielone ze słoika:

Idź do oryginalnego materiału