Pstrągi pieczone w warzywach

przepisnikmoniki.pl 1 miesiąc temu
W pieczeniu ryb (w przeciwieństwie do ich smażenia) przyjemne jest to, iż takie obiady są naprawdę szybkie. A jeżeli do ryby dołożymy bukiet warzyw - mamy pyszny, "jednonaczyniowy" obiad, który jemy również oczami :)


Pieczenie - duże, otwarte naczynie żaroodporne (ok. 33cm x 24 cm), 20-25 minut (w zależności od wielkości ryb), 200 stopni Celsjusza, góra-dół lub konwekcyjne.
Do ugotowania brokułów i marchewki użyłam garnka o pojemności ok. 3l.

Składniki:

  • 2 pstrągi patroszone (łącznie ok. 550g)
  • 4 marchewki
  • 1 brokuł (500g)
  • 1 papryka żółta
  • ok. 200g pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • ok. 3 łyżki oliwy do wysmarowania dna i boków naczynia
  • ok. 2 łyżek oliwy do wysmarowania ryb z wierzchu
  • ok. 2-3 łyżeczek oliwy do polania z wierzchu warzyw
  • przyprawa do ryb, pieprz cytrynowy do natarcia ryb wewnątrz
  • sól, pieprz, tymianek do osypania z wierzchu warzyw

Wykonanie:

  1. Odcinamy różyczki brokułu (te największe możemy poprzecinać na 2-3 mniejsze) i płuczemy. Odstawiamy.
  2. Marchewki obieramy, myjemy. Kroimy w grube plastry - każdą dzielmy na 2-3 kawałki, które kroimy w plastry ok. 2-3mm grubości.
  3. Marchew i brokuły gotujemy przez 3 minuty w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Odstawiamy.
  4. Czosnek obieramy, nacinamy i lekko zgniatamy. Odstawiamy.
  5. Paprykę myjemy, wycinamy szypułkę z gniazdem nasiennym i kroimy na duże kawałki, o długości boku ok. 4cm. Odstawiamy.
  6. Pomidorki myjemy i przecinamy na połówki. Odstawiamy.
  7. Ryby myjemy, delikatnie osuszamy ręcznikiem. Usuwamy łuski i oczy. Każdą z ryb nacinamy skośnie (3-4 nacięcia) po jednym z boków.
  8. Wnętrza ryb osypujemy i nacieramy pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Z zewnątrz ryby z obu stron nacieramy oliwą.
  9. Do wnętrza każdej z ryb wkładamy po łyżce masła (najlepiej podzielić porcję masła na 2 kawałki) oraz po 1 ząbku czosnku (najlepiej ułożyć pomiędzy kawałkami masła).
  10. Do i boki naczynia smarujemy dokładnie oliwą.
  11. Na dno naczynia wykładamy marchewkę. Powinna utworzyć cienką warstwę.
  12. Na marchewce układamy ryby, zachowując między nimi przynajmniej 1cm przerwy.
  13. Pomiędzy ryby wkładamy pozostałe 2 ząbki czosnku.
  14. Ryby osypujemy wokół warzywami - najpierw brokuły, potem papryka i pomidorki.
  15. Warzywa osypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, po czym skrapiamy oliwą.
  16. Naczynie wstawiamy na 20-25 minut do rozgrzanego do 200 stopniu Celsjusza piekarnika, góra-dół (lub konwekcyjne).
  17. Wykładamy na talerze i jemy od razu po wyjęciu z piekarnika.




Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału