Przed nami okres andrzejkowych zabaw i spotkań. Kto planuje spędzić ten czas w domowej atmosferze może zachwycić gości samodzielnie przygotowanymi przysmakami. Inspiracje i pomysły kulinarne na tę okazję można było zaczerpnąć z warsztatów, które odbyły się 20 listopada w siedzibie KGW „Nowosielczanki” w Nowosielcu.
Miejska Biblioteka Publiczna w Nisku zaprosiła znanego fotografa i kucharza Jerzego Nogala, aby podzielił się sekretem przygotowania prostych i efektownych przystawek z różnych regionów świata. Wśród przygotowanych przez uczestników przystawek znalazły się: cygara z ciasta filo z migdałami i białym makiem, polenta z serem Grana Padano i anchois, ciasteczka cantucci, gruszki z gorgonzolą i tymiankiem, kuskus perłowy z bobem i ziołami, dakos, beszbarmak, kofty, humus z cieciorki czy padron z solą morską.
Takie przystawki świetnie sprawdzą się zarówno na oficjalnych imprezach rodzinnych, firmowych, jak również podczas niezobowiązujących spotkań ze znajomymi czy w czasie rodzinnych seansów filmowych.
W warsztatach wzięły udział panie z Nowosielca, Kończyc, Racławic, Zarzecza i Jeżowego. Serdecznie dziękujemy wszystkim za miłe i inspirujące spotkanie.