Przysmak kawalera — składniki
Znasz to uczucie, gdy zaglądasz do lodówki, w której jest kilka rzeczy do zjedzenia "na już", a ty nie masz pomysłu co ugotować? Właśnie dla takich osób jest ten przepis. Sprawdź, co potrzebujesz do przygotowania przysmaku kawalera:
- 1 cebula dymka,
- 1 laska ulubionej kiełbasy,
- 1 mała cebula,
- 1 pomidor,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 jajka,
- sól, pieprz.
Jak widać, jest to idealna potrawa, która "czyści" lodówkę. Pamiętaj jednak, iż ten przepis jest tylko drogowskazem i możesz go dowolnie zmodyfikować o to, co znajdziesz w swojej chłodziarce. Jako dodatek sprawdzą się warzywa (np. papryka czy brokuł), różnego rodzaju wędliny, a choćby ser, którym posypiesz przysmak kawalera po wierzchu.
Sprawdź również: Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna
Jak przygotować przysmak kawalera?
Jeśli przygotowujesz przysmak kawalera ze standardowego przepisu, zacznij od sparzenia i obrania ze skórki pomidorów i pokrojeniu ich w większą kostkę. jeżeli nie przeszkadza ci skórka, możesz pominąć ten krok i tylko je pokroić. Cebulę dymkę posiekaj, kiełbasę pokrój w plasterki lub półplasterki, cebulę w pióra, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kiełbasę, aż będzie rumiana. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone pomidory oraz czosnek. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Na patelnię wbij cztery jajka, przykryj pokrywką i duś do momentu, aż jajka się zetną. Przysmak kawalera posyp posiekaną cebulą dymką. Możesz go zjeść z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.
Zobacz też:
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni
Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd
Anna Lewandowska jesienią robi taki rosół. Niektóre składniki mogą zaskoczyć