Przygotuj smaczną przekąskę z grilla dla swoich gości. Wrzuć na ruszt popularne grzyby

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Grillowanie - Pyszności; źródło: Adobe


Wraz z oficjalnym rozpoczęciem sezonu grillowego, który najczęściej wypada w długi weekend majowy, na ruszcie i na stołach można znaleźć wiele smacznych dań i przekąsek. jeżeli jesteś na diecie wegetariańskiej i chcesz przygotować łatwą i naprawdę smaczną przekąskę, to świetną opcją będą boczniaki z grilla. W jaki sposób przygotować te popularne grzyby z grilla?

Pomimo tego, iż na grilla wrzuca się przede wszystkim dania mięsne, to są i niezwykle smaczne dania wegetariańskie na grilla. Są to przede wszystkim popularne sery, warzywa, ryby, czy innego typu przekąski na grilla, które są łatwe w przygotowaniu, a ich wygląd i smak zachwyca wszystkich gości. Do rozpoczęcia sezonu grillowego coraz mniej czasu, a ty zastanawiasz się, co wrzucić na grilla? Mamy dla ciebie naprawdę świetne rozwiązanie.

Dania wegetariańskie z grilla – czym można zaskoczyć swoich gości?

Grillowanie, co warto podkreślić, to polski sport narodowy, który większości osób kojarzy się przede wszystkim ze smażeniem mięsa. Czasy się jednak zmieniają, a coraz popularniejsza staje się dieta wegetariańska. Stosując ją, nie musisz przejmować się tym, iż te najlepsze przepisy na dania z grilla, w ogóle cię nie dotyczą. Niezależnie od tego, czy to ty, czy ktoś z twoich bliskich jest na diecie wegetariańskiej, możesz przygotować interesujące i najlepsze wegetariańskie przekąski z grilla.

Grillowanie – Pyszności; źródło: Adobe

Co warto podać swoim gościom? To przede wszystkim wspomniane przez nas boczniaki z grilla, ale również warzywne szaszłyki, wegetariańskie tortille, sałatka z grillowanego bakłażana, bataty z rozmarynem, czy grillowane tofu. Tak naprawdę, na grilla możesz wrzucić wszystko, co ci odpowiada i czego jesteś pewien, iż po upieczeniu będzie wyróżniać się niepowtarzalnym smakiem. Aby grillowanie było przyjemne, postanowiliśmy zaprezentować ci przepis na boczniaki z grilla. Jak je zrobić?

Boczniaki z grilla przepis – łatwa i smaczna przekąska z grilla

Skoro ma być smacznie i bez mięsa, to boczniaki będą tu świetną opcją. Te popularne grzyby dostaniesz w niemal każdym większym sklepie. Z pewnością, nie przypuszczałeś, iż można je wrzucić na grilla? A jednak!

Składniki na 2 porcje:

  • opakowanie boczniaków (200 g)
  • duża łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
  • przyprawy – natka pietruszki świeża, sól i pieprz, sok z cytryny, mielony czosnek, zioła prowansalskie, chilli.

Boczniaki – Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz boczniaki i następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Połącz w misce oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i musztardę. Dodaj wszystkie przyprawy i wszystko dobrze wymieszaj.
  3. Przełóż grzyby do miski z marynatą i wymieszaj je dokładnie tak, by całe były zanurzone w marynacie. Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Rozgrzej grilla i wrzuć boczniaki na ruszt. Po około 3 minutach przekręć je na drugą stronę. Pozostałą marynatę rozsmaruj na grzybach pędzelkiem. Gdy boczniaki będą miękkie, zdejmij je z rusztu. Smacznego!

Na naszym kanale znajdziesz również przepis na sałatkę z brokułów. Będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla:

Idź do oryginalnego materiału