Przygotuj serniki, które będą doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty.

fajnainspiracja.pl 2 tygodni temu

Zafunduj sobie filiżankę gorącej herbaty, zrelaksuj się z rodziną i zaspokój apetyt na słodycze. Ten przepis na sernik babci jest właśnie dla Ciebie. Smaczny, słodki sernik, do którego potrzeba tylko kilku składników i który od razu pokochasz. Harmonia smaków miękkiego ciasta z nadzieniem sernikowym z pewnością Cię zachwyci!

Domowe babeczki z dżemem i tartym twarogiem

Sernik ptysiowy babci

Co będzie nam potrzebne:

Nadzienie twarogowe:

  • 600 g twarogu
  • 80 g kwaśnej śmietany
  • 30 g kaszy manny
  • sok i skórka z cytryny – do smaku
  • 2 białka jaj + 100 g cukru

Ciasto:

  • 220 g ciepłego mleka
  • 80 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 30 g oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 480 g zwykłej mąki

Inne:

  • 1 żółtko z mlekiem – do smarowania
  • cukier puder – do posypania

Jak postępować:

1. w misce umieścić twaróg, dodać kwaśną śmietanę i odstawić, aby kasza manna napęczniała, następnie dodać skórkę z całej cytryny, kilka łyżek soku z cytryny i ubite białka z cukrem – wymieszać.

2. Rozpuścić cukier i drożdże w ciepłym mleku, dodać olej roślinny – wymieszać, następnie dodać sól i ubite jajko – przez cały czas mieszać.

3. Następnie dodawać po trochu przesianą mąkę – wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

4. Po upływie 1 godziny rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy i uformować kulę, wypełniając ją nadzieniem twarogowym.

5. Umieść je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, a następnie przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

6. Następnie posmaruj je ubitym żółtkiem i mlekiem, aby nabrały pięknego złotego koloru.

7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180°C do uzyskania złotobrązowego koloru.

8. Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem i podawaj z miłością i radością.

Przyjaciele, życzymy smacznego!

Idź do oryginalnego materiału