Witamy w naszej gastronomicznej kuchni, w której powstają niezwykłe gastronomiczne skarby! Dziś przedstawiamy wspaniały przepis na pyszny sernik z polewą z białek jaj, który jest połączeniem klasyki i fantazji. To ciasto zaskoczy Cię swoim wyjątkowym wyglądem i niepowtarzalną konsystencją. Kruche, ale chrupiące ciasto wzbogacone soczystym serkiem śmietankowym i bezą dodaje ciastu wspaniałej harmonii smakowej.
Mini babeczki z owocami i kremem waniliowym – idealne!
Pyszny sernik z polewą z białek jaj
Szarlotka z cynamonem – prosty przepis!
Co będzie potrzebne:
Składniki:
Ciasto:
- 350 g zwykłej mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 80 g cukru pudru
- 180 g masła
- 5 żółtek
- starta skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
Szybka zupa frankfurcka z kiełbasą
Śmietana:
- 750 g grudkowatego twarogu – (3 filiżanki)
- starta skórka z 1/2 cytryny
- 1 jajko
- 130 g cukru – (2/3 szklanki)
Bezy:
- 5 białek
- 5 łyżek cukru
Instrukcje pieczenia:
Pieczenie: piec w temperaturze 180°C przez 20 minut, następnie piec w temperaturze 180°C przez kolejne 10 minut. (na górnym/dolnym ogniu).
Rozmiar blachy do pieczenia: (33 cm x 29 cm ).
Jak postępować:
1. ciasto.
2. Następnie, używając wałka do ciasta, rozprowadź posypane mąką ciasto na blasze wyłożonej pergaminem.
3. krem: Do miski włożyć grudkowaty twaróg/serek wiejski – wymieszać, wmieszać startą skórkę z 1/2 cytryny, wbić jajko i dodać cukier – ubić mikserem ręcznym do uzyskania puszystego kremu budyniowego, który od razu nałożyć, ładnie rozprowadzić i wygładzić na rozwałkowanym cieście na blasze do pieczenia.
4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C na górnej/dolnej grzałce.
5. Bezy.
6. Piec przez kolejne 10 minut w temperaturze 180°, a po upieczeniu podawać z miłością i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!