Przygotuj podudzia z kurczaka w sosie grzybowym

fajnainspiracja.pl 8 miesięcy temu

Przygotuj się na kulinarną ucztę z tym przepisem na podudzia z kurczaka w sosie grzybowym, który zagwarantuje Ci doskonały obiad lub kolację. Delektuj się każdym kęsem tego pysznego i doskonałego dania, które stanie się centralnym punktem Twojego menu. Przygotowanie jest bardzo proste i przede wszystkim szybkie, każdy może to zrobić!

Szybkie ptysie z ciasta francuskiego z twarogiem: Prosty i smaczny przepis

Przygotuj podudzia z kurczaka w sosie grzybowym

Co będzie potrzebne:

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • sól – do smaku
  • czarny mielony pieprz – do smaku
  • masło + oliwa z oliwek – do smażenia

Sos:

  • oliwa z oliwek – do smażenia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 350 g pieczarek
  • sól – do smaku
  • czarny mielony pieprz – do smaku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 180 ml ciężkiej śmietany
  • oregano, gałka muszkatołowa, mielona czerwona papryka – do smaku
  • 200 ml wywaru z kurczaka
  • 2 liście laurowe

Do dekoracji i posypania:

  • świeża posiekana natka pietruszki

Pyszne śmigusy PARTY z kurczakiem, serem i warzywami

Sposób przygotowania:

1) Udka z kurczaka delikatnie pokroić w plastry, doprawić solą i mielonym czarnym pieprzem z obu stron.

2. Następnie umieść je na patelni z rozgrzanym masłem i oliwą z oliwek – smaż przez 7 minut z każdej strony na złoty kolor, a gdy będą gotowe, przenieś je na talerz.

3. Wrzuć drobno posiekaną cebulę na inną patelnię z rozgrzaną oliwą – smaż przez 2 minuty na złoty kolor na małym ogniu, następnie dodaj drobno posiekany czosnek – wymieszaj – smaż przez 30 sekund, a na koniec dodaj pieczarki pokrojone w półksiężyce – wymieszaj i smaż razem przez 3 minuty.

4. Następnie wlać białe wytrawne wino i śmietanę. Doprawić oregano, gałką muszkatołową i mieloną czerwoną papryką – wymieszać, gotować na wolnym ogniu, a następnie włożyć do sosu smażone udka z kurczaka. Następnie wlać bulion, doprawić większą ilością liści boczniaka i przykryć pokrywką – gotować na małym ogniu przez 15 minut.

5. Na koniec udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki i podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!

VIDEO GUIDE:

Idź do oryginalnego materiału