Przygotuj domowe pierogi gotowane w wodzie

fajnainspiracja.pl 2 miesięcy temu

Knedliki gąsienicowe są klasycznym elementem kuchni czeskiej i stanowią doskonałe uzupełnienie różnych sosów i dań mięsnych. Ich przygotowanie jest proste, a rezultat jest tego wart – puszyste, miękkie i pachnące knedle, które upiększą każdy stół.

Domowe morawskie ciastka z twarogiem i rodzynkami – mniam!

Co będzie potrzebne:

  • 360 g półgrubej mąki
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1 jajko
  • 2 stare bułki pokrojone w kostkę

Wszystko, czego potrzebujesz, to cement i woda: Stwórz piękne donice, które wzbogacą Twój ogród

Procedura przygotowania:

1) Przygotować ciasto: W misce umieścić mąkę, sól, olej, jajko i mleko. Zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże, posypać odrobiną soli i odstawić na chwilę. Następnie wyrobić ciasto i dodać pokrojone bułki. Mieszaj, aż ciasto będzie kleić się do rąk.

2) Zagnieść ciasto: Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie uformuj z ciasta 2 pączki i pozostaw je do wyrośnięcia na kolejne 10-15 minut. W połowie wyrastania odwróć pączki, aby wyrosły równomiernie po obu stronach.

3) Gotowanie pierogów. Gotować na małym ogniu tak, aby woda tylko bulgotała.

4)Gotowe pierogi.

https://primainspirace.cz/2024/01/21/hrnkove-knedliky/

Wnioski:

Knedle grzybowe gotowane w wodzie są doskonałym dodatkiem do wielu tradycyjnych czeskich potraw. Ich przygotowanie jest proste, a rezultat jest zawsze puszysty i smaczny.

Idź do oryginalnego materiału