Przygoda o smaku czekolady, czyli niezwykłe warsztaty przedszkolaków z PP w Olszance

brzeg24.pl 7 miesięcy temu

Czekolada- ta niezwykła słodkość znana na całym świecie obchodzi swoje święto kilka razy w roku m.in. 12 kwietnia, 7 lipca, 4 września, a także 28 października, w Polsce głównie 12 kwietnia., natomiast w Publicznym Przedszkolu w Olszance dzień ten świętowano już w lutym, a to za sprawą magicznego czekoladowego autobusu.

Początków kakaowej przekąski należy szukać w Ameryce Łacińskiej. To Majowie już ok. 4000 lat temu wykorzystywali nasiona kakaowca do wytwarzania „czekoladowego” napoju. Stosowano je w trakcie ceremonii religijnych i jako lekarstwo. Później, dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba i odkryciu Ameryki, nasiona tej rośliny przywędrowały do Europy, dając początek rozwojowi produkcji czekolady na starym kontynencie. Dziś rozkosze jedzenia czekolady mogą docenić wszyscy i mimo iż czekolada jest produktem wysokokalorycznym, jej jedzenie ma wiele zalet. Należy pamiętać, iż czekolada jest polecana jako środek antydepresyjny. To źródło aminokwasów i serotoniny, które poprawiają nastrój i redukują nasz stres. Po zjedzeniu kawałeczka czekolady czujemy się dobrze i mamy ochotę się uśmiechać, jest to zasługą fenylotylaminy, która uaktywnia hormony szczęścia, czyli endorfiny. Najzdrowsza jest gorzka czekolada, o dużej zawartości kakao i małej zawartości cukru. W składzie mineralnym kakao figuruje: magnez, chrom, żelazo, cynk, potas, jest też źródłem witamin B, A i E. Eksperci twierdzą, iż czekolada jest również dobra dla naszego serca i poprawia pamięć oraz funkcjonowanie mózgu. Pyszny słodycz wpływa energetyzująco i relaksująco na człowieka.

Czekoladowe warsztaty to coś przyjemnego a zarazem nowego i niezwykłego dla małych łasuchów. Przedszkolaki z Olszanki, dzięki udziałowi w zajęciach, poznały pracę cukiernika i historię powstania czekolady oraz dowiedziały się, iż ich ulubiony przysmak powstaje z drzewa kakaowca. Mogły również spróbować różnych rodzajów czekolady, a jako podsumowanie spotkania stworzyć własny czekoladowy rysunek. Dzieci swoją czekoladową pracę mogły zabrać do domu w pięknym zapakowanym pudełeczku, by następnie, jak podkreślili prowadzący warsztaty animatorzy, zjeść ją razem z najbliższymi. Na koniec każdy uczestnik otrzymał „Dyplom Mistrza Czekolady”. Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do zorganizowania tych niezwykłych warsztatów, a szczególnie pani Karolinie Dolińskiej. Zajęcia dla przedszkolaków z PP w Olszance były wspaniałą i niezapomnianą przygodą.

Tekst Anna Warchał i Joanna Sowierszenko

Foto Anna Warchał

Idź do oryginalnego materiału