Skorupka jajka może mieć przeróżny kolor. Czym różnią się od siebie jajka i czy warto zwracać na to uwagę podczas zakupów? Odpowiedź może cię zaskoczyć.
Podczas Wielkanocy na naszych stołach królują jajka pod różnymi postaciami. W chrześcijaństwie jajko łączone jest ze zmartwychwstaniem, czyli zwycięstwem życia nad śmiercią. W czasie Paschy Polacy zjadają średnio 18-20 jaj. Podczas wybierania ich w sklepie zwracamy uwagę na kod (sposób hodowli kur), cenę oraz… wygląd. Skorupka skorupce nierówna – czy naprawdę warto zwracać na nią uwagę?
Zobacz również:
Skorupka jajka
Badania konsumenckie wykazały, iż podczas zakupów najchętniej sięgamy po jaja z brązową skorupką. Ankietowani uznali, iż takie jaja mają najwięcej walorów smakowych. Biała skorupa ma być z kolei efektem modyfikacji genetycznych. Okazuje się, iż takie myślenie to często powielany błąd.
Skorupka jajka – Pyszności, źródło: Canva
Barwa skorupki jajka nie ma wpływu na jego smak ani wartości odżywcze, i nie daje żadnych informacji o jakości samego jaja. Jest to jedynie zewnętrzna cecha, która wynika z genetycznych procesów i związana jest z obecnością barwnika w skorupce jajka. Jaja białe są po prostu pozbawione tego barwnika. Kolor skorupki jajka nie ma większego znaczenia niż kolor piór kury, która je złożyła. A kolor piór, jak kolor włosów – jest jedynie cechą osobniczą. Im ciemniejsze pióra kury, tym ciemniejsze będą skorupki jaj.
Czy jajka są zdrowe?
Wciąż panuje wiele przekonań, jakby jajka miały być średnio zdrowym produktem. Nic bardziej mylnego – są bogate w wiele witamin i minerałów, takich jak żelazo, miedź, cynk i selen. Z kolei witaminy z grupy B, w szczególności witamina B2, są niezwykle ważne dla naszego zdrowia, ale trudno je zdobyć z innych źródeł pokarmowych. Spożywanie jajek pomaga w uniknięciu niedoborów, takich jak anemia, i zapewnia odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego. Regularne spożywanie jajek jest korzystne dla zdrowia i zapewnia odpowiednie odżywienie organizmu. Jeden jajko dziennie ma już pozytywny wpływ na nasze życie, a według zaleceń WHO, powinniśmy spożywać aż 10 jaj tygodniowo.
Przepis na słodkie ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem znajdziesz go na naszym kanale YouTube