Przy tym obiedzie się nie narobisz. Wyjmij z piekarnika najlepsze kotlety z indyka z fetą i ziołami. To danie robi furorę

stronakuchni.pl 2 tygodni temu
Mięso mielone z indyka nie musi być usmażone na patelni, ani panierowane w bułce tartej. Na szybki posiłek polecam zrobić kotlety mielone z piekarnika doprawione posiekaną natką pietruszki i listkami kolendry. Zamiast soli doprawiam je serem feta, który nadaje im intensywnego smaku i może przywodzić na myśl kuchnię grecką. Zobacz przepis na kotlety mielone z piekarnika z fetą.

Pieczone kotlety mielone z indyka to dietetyczne danie, które znakomicie smakuje. zwykle podaję je z purée ziemniaczanym, kaszą jaglaną lub brązowym ryżem. Po wierzchu oblewam sosem tzatziki i serwuję z pieczonymi bakłażanami. Tak przygotowane kotlety z fetą można także wykorzystać do zrobienia mini burgerów. Czasem wkładam je w chlebek pita z porcją surówki z kapusty pekińskiej. Takie kotleciki będą też świetnie smakować zawinięte w tortillę i polane domowym sosem czosnkowym.

Domowe kotlety mielone z piekarnika warto doprawić posiekaną natką pietruszki i kolendrą. Smacznego! Anna Daniluk

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania kotletów mielonych z piekarnika z fetą

Kotlety mielone z piekarnika – przepis z fetą i świeżymi ziołami

Liczba porcji: 12 kotletów.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 25 g sera feta,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • 20 g oleju rzepakowego.

Może cię także zainteresować:

  • Najlepsze kotlety z brokułami. choćby niejadek poprosi o dokładkę!

Jak zrobić kotlety mielone z piekarnika?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku mięso z indyka wkładam do miski i łączę z rozkruszoną fetą, rozmąconym jajkiem, bułką tartą i posiekanymi ziołami.
  2. Cebulę obrałam, umyłam i pokroiłam w drobną kostkę. Rozgrzałam patelnię z łyżką oleju i smażyłam cebulę wraz z przyprawami, aż zaczną przyjemnie pachnieć.
  3. Do smażonej cebuli dodałam pokrojony drobno czosnek i smażyłam około 30 sekund.
  4. Następnie lekko przestudzoną cebule z czosnkiem dodałam do miski z mięsem.
  5. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i zwilżonymi wodą dłońmi formowałam 12 kotletów.
  6. Układałam je w odstępach obok siebie. Kotlety mielone z indyka i fety posmarowałam przed pieczeniem olejem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza.
  7. Kotlety z indyka i fety piekłam przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Idź do oryginalnego materiału