Przez to ogórki kiszone są puste w środku i niesmaczne. Nie popełnij tego częstego błędu

g.pl 15 godzin temu
Jak zrobić dobre ogórki kiszone? Na pierwszy rzut oka te przetwory wydają się proste w przygotowaniu, jednak w trakcie można popełnić wiele błędów. Często zdarza się, iż warzywa w słoiku tracą swoją jędrność i okazują się puste w środku. Jak tego uniknąć?
Sezon na wiosenno-letnie rośliny trwa w najlepsze, dlatego Polacy na potęgę korzystają ze świeżych warzyw i owoców. Wielu z nich samodzielnie uprawia w swoim ogrodzie ogórki, ponieważ są stosunkowo proste w pielęgnacji i dają obfite zbiory. Ponadto można przygotować z nich wiele smacznych dań i przetworów na zimę. Najchętniej robimy zwykle ogórki kiszone, które są doskonałym dodatkiem do obiadu lub smaczną przekąską. Ich przygotowanie jest teoretycznie łatwe, jednak pod drodze można napotkać na kilka problemów. Nierzadko zdarza się, iż ogórki po zakiszeniu tracą swoją jędrność i chrupkość, a po ugryzieniu okazują się puste. Jak to możliwe?


REKLAMA


Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone


Dlaczego kiszone ogórki są puste? Na to trzeba zwrócić uwagę
Pusty środek ogórków kiszonych to niestety często problem. Taka "niespodzianka" odbiera całą przyjemność z jedzenia i może zniechęcić osoby, który po raz pierwszy zabrały się za domowe przetwory. Warto zatem zaznaczyć, iż da się tego uniknąć. Powodów nieudanego kiszenia jest kilka. Na co przede wszystkim należy zwrócić uwagę?


Najważniejszą jest jakość warzyw. Wybierajmy tylko świeże, jędrne, średniej wielkości ogórki, najlepiej z domowej uprawy bądź od lokalnych dostawców.
Należy unikać ogórków przerośniętych i o pustych komorach nasiennych.
Warzywa nie powinny być zbyt długo przechowywane w domu przed kiszeniem. Z czasem tracą wodę, a co za tym idzie - swoją jędrność. Istnieje duże ryzyko, iż po zalaniu solanką zmiękną i nie będą już takie chrupkie jak wcześniej.


Zobacz też: Szaszłyki z kurczakiem i warzywami będą hitem na grillu. Dodaj te składniki, a mięso się nie wysuszy


Co zrobić, aby ogórki nie były puste w środku? To najczęstsze błędy przy kiszeniu
Duże znaczenie w przygotowaniu ogórków kiszonych mają również pozostałe składniki. Wiele osób nie wie, jakiej wody najlepiej użyć - ciepłej czy zimnej? Otóż najlepiej sprawdza się woda przegotowana, ale ostudzona. Zbyt wysoka temperatura może przyśpieszyć proces fermentacji, w efekcie czego warzywa tracą jędrność, a ich wnętrza się rozpadają. Ponadto ogórki, czosnek i chrzan po zalaniu wrzątkiem mogą stracić cenne wartości odżywcze.
Kolejnym często popełnianym błędem jest dobór złych proporcji soli. Za mała ilość spowoduje rozwój niepożądanych bakterii, a za duża może zatrzymać fermentację. Uniwersalna zasada naszych babć mówi, iż na jeden litr wody wystarczy jedna łyżka soli.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału