Woreczek strunowy to rzecz powszechnie używana do przechowywania jedzenia. Większość z nas nie potrafi go jednak wykorzystać zbyt dobrze, a można z niego łatwo zrobić woreczek próżniowy. Wystarczy, iż będziesz miał w zanadrzu jedną rzecz.
Woreczek strunowy to poręczne kuchenne narzędzie
Zamykane woreczki, posiadające coś w rodzaju zamka błyskawicznego, to świetna rzecz. Tego typu torby są używane na wiele sposobów w kuchni i poza nią. Jest kilka powodów, dla których są super przydatne w kuchni:
- mogą być bezpiecznie zamknięte;
- są na tyle trwałe, iż nadają się do wielokrotnego użytku;
- zajmują mniej miejsca niż pojemniki;
- woreczki tego typu mogą być użyte w kuchni, na kreatywnych sposobów;
Czy wiesz jednak, iż możesz nie używać tych woreczków prawidłowo, zwłaszcza jeżeli używasz ich głównie do przechowywania żywności?
Jak zamienić woreczek strunowy w woreczek próżniowy?
Większość ludzi wkłada po prostu jedzenie do woreczka strunowego i zamyka je w nim. Niektórzy mogą choćby zrobić dodatkowy krok i wycisnąć powietrze z takiej torebki jeżeli zrobisz ten dodatkowy krok, idziesz już w dobrym kierunku, ale niedostatecznie daleko.
Pamiętaj, iż powietrze jest wrogiem żywności, ponieważ pleśń, bakterie i inne mikroorganizmy, które są niewidoczne gołym okiem, są przenoszone przez nie. Dlatego właśnie woreczki próżniowe są fantastyczne w użyciu do przechowywania żywności i dlatego wiele rodzajów pożywienia jest pakowanych próżniowo. Bo dzięki temu może dużo dłużej wytrzymać w nienaruszonym, świeżym stanie.
Dobra wiadomość jest taka, iż Ty też możesz ze zwykłego woreczka strunowego zrobić woreczek próżniowy, który dużo lepiej zabezpieczy Twoją żywność, jedyne czego będziesz potrzebował to słomka.
Metoda ze słomką
Oto jak powinieneś prawidłowo uszczelniać woreczki strunowe tak, aby to, co do nich wkładasz, dużo dłużej zachowało świeżość. Najpierw tak jak zwykle umieść jedzenie, które chcesz przechowywać w woreczku strunowym. Następnie zamknij woreczek tak jak zwykle, ale włóż do środka słomkę przed jego całkowitym zamknięciem. Wypchnij powietrze palcami tak jak zawsze, a następnie… wyssij pozostałości przez słomkę. W ten sposób rzeczywiście usuniesz prawie całe powietrze z woreczka i stworzysz dużo lepsze warunki do przechowywania dla żywności, którą w nim zamknąłeś. Sam bez problemu zauważysz, iż różnica w trwałości takiego jedzenia jest bardzo znacząca. I prawdopodobnie już nigdy nie będziesz chciał wrócić do wcześniejszej metody.
Metoda ze słomką i suszarką
Użyj górnej części po plastikowej butelce z nakrętką. Zrób w nakrętce otwór, przez który przełożysz słomkę.
Przyłóż butelkę do wylotu suszarki
Teraz zamknij woreczek strunowy, zostawiając tylko mały otwór na słomkę
Po włączeniu suszarki powietrze z woreczka zostanie wyssane, a jedzenie zamknięte próżniowo.