Przez 6 dni jadła pieczoną cukinię. Kiedy dowiesz się dlaczego, zrobisz to samo

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pieczona cukinia w kremowym wydaniu/źródło: Cool Patterns/Adobe Stock


Już za moment przekonasz się, iż pieczona cukinia może stać się bazą genialnego obiadu. I to w 6 różnych odsłonach! Kiedy raz ich skosztujesz, na zawsze zadomowią się w twoim menu!

Nie wiem, czy się ze mną zgodzisz, ale wydaje mi się, że cukinia jest niedocenianym warzywem w wielu domach. A to duży błąd, bo nie dość, iż jest niskokaloryczna, to jeszcze można znaleźć w niej witaminy i cenne wartości odżywcze. Warto również podkreślić, iż warzywo to w 95% składa się z wody, dlatego też idealne sprawdzi się w roli wakacyjnego obiadu, kiedy za oknem panują tropikalne upały.

Jeśli jeszcze cię nie przekonałam, to muszę dodać, iż na bazie cukinii można przygotować całą masę genialnych przepisów. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Nie przegap: Do zalewy wlej po 3 łyżki dwóch składników. Marynowana, słodko – ostra cukinia wyjdzie boska

Patent na pieczoną cukinię cenionego szefa kuchni

Aby zakochać się w smaku pieczonej cukinii, trzeba oczywiście przygotować ją w odpowiedni sposób. I takim patentem podzielił się doświadczony szef kuchni Thomas Keller. Z jego recepturą odniesiesz kulinarny sukces za każdym razem! Skąd to wiem? Otóż patent znanego kucharza stał się mega popularny w sieci. Cukiniowe szaleństwo ogarnęło dosłownie wszystkich!

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • ulubione przyprawy (wg uznania, opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od nagrzania piekarnika do 230 stopni Celsjusza.
  2. Następnie zajmij się cukiniami. Dokładnie je umyj i osusz, po czym podziel na dwie części (wzdłuż przez całą długość).
  3. Kluczową sprawą w przepisie jest fakt, iż nie obieramy zielonych warzyw. Przygotowujemy je w skórce.
  4. Następnie na każdej cukinii zrób małe nacięcia przez całą długość. W efekcie masz otrzymać wzór szachownicy.
  5. Wstępnie przygotowane warzywa posyp solą i odstaw na 10 minut, aby warzywa puściły soki.
  6. Po tym czasie przetrzyj powierzchnię warzyw ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
  7. Następnie rozgrzej patelnię z olejem. I tu musisz pamiętać, iż w przepisie najlepiej użyć sprzętu, który można wstawić bezpiecznie do piekarnika. Kiedy już to zrobisz, ułóż na niej kawałki cukinii (zieloną stroną do góry).
  8. Po 5 minutach wstaw patelnię z cukiniami do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Pamiętaj, cukinii nie odwracamy na drugą stronę.

Pieczona cukinia w kremowym wydaniu/źródło: Cool Patterns/Adobe Stock

I to wszystko! Po 25 minutach będziesz mógł cieszyć się idealnie kremową cukinią w pieczonej wersji. Dzięki trikowi z patelnią i pozbyciu się nadmiaru soków wyjdzie po prostu fenomenalna.

Tak dobra, iż można jeść ją na okrągło

Do wypróbowania techniki popularnego szefa kuchni, zachęciła mnie historia znawczyni sztuki kulinarnej Myo Quinn. Kobieta, tak pokochała smak pieczonej cukinii, iż jadła ją 6 dni z rzędu. Oczywiście z różnymi dodatkami, aby przepis gwałtownie jej się nie przejadł.

I jeżeli w tej chwili zastanawiasz się, z czym można połączyć pieczoną cukinię, podpowiadam. Otóż Myo serwowała ją zarówno z ryżem, sadzonymi jajkami, pastą czosnkową, jak i grillowanym kurczakiem. Jak więc widzisz, pomysłów do podania pieczonej cukinii na pewno nie zabraknie zbyt szybko.

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy cukinia często gości w twojej kuchni. Osobiście bardzo ją lubię i wykorzystuje w swojej kuchni na co dzień, dlatego mam nadzieję, iż tym tekstem zachęcę również ciebie do zmian w codziennej diecie.

Ten przepis też może cię zainteresować: Faszerowane skrzydełka z kurczaka z soczewicą, pomidorami i cukinią – tani pomysł na obiad

Idź do oryginalnego materiału