Dzień Ryby w Helu obfitował w niespodzianki. Znany na półwyspie kucharz zaskoczyć turystów nietypową potrawą. Przepis jest jego tajemnicą.
Wyjazd na wakacje nad polskie morze wielu osobom kojarzy się z odwiedzinami w smażalni. Porcja ryby z frytkami i surówką nieodzownie kojarzy się z urlopem, a restauracje i bary serwujące tę potrawę w czasie sezonu pękają w szwach. Lipiec i sierpień nad Bałtykiem to również czas różnych imprez i festiwali, które mają jeszcze bardziej zachęcać turystów do odwiedzin. Jednym z najpopularniejszych kierunków jest Hel, gdzie w ubiegły weekend zjechali się wszyscy fani nadmorskiego specjału.
Dzień Ryby w Helu
W sobotę, 30 lipca odbyło się wielkie święto dla fanów specjałów prosto z morza. Po raz 18. świętowano Dzień Ryby. Najważniejszym punktem imprezy był konkurs gastronomiczny, w którym udział brali wszyscy restauratorzy z Helu. To świetna okazja nie tylko dla pokazania swoich kulinarnych umiejętności, ale również promowania restauracji, w których pracują kucharze. W tle przygrywały szanty, a na pobliskim bulwarze odbywały się gry i konkursy, które aktywizowały mieszkańców oraz turystów.
Dzień Ryby obchodzony po raz dziewiętnasty w Helu to ukłon w stronę rybaków i ich ciężkiej pracy. Gwiazdą wieczoru jest zespół Loka – mówiła Żanna Stępińska, kierownik Zespołu ds. Promocji, Turystyki i Kultury Urzędu Miasta Helu, cytowana przez portal nadmorski24.pl
Impreza odbywa się cyklicznie w ostatnią sobotę lipca i cieszy się sporą popularnością. Nic dziwnego, bo wstęp na nią jest bezpłatny, a z atrakcji chętnie korzystają również dzieci.
Kucharz zaskoczył turystów
W czasie obchodów Dnia Ryby nie może zabraknąć przysmaków z tym właśnie mięsem w roli głównej. Krzysztof Górski z Teatru Kulinarnego, przez 17 lat na imprezie pojawiał się, by serwować rybę w wersji smażonej. W tym roku postanowił jednak zaskoczyć turystów i mieszkańców, serwując zupę rybną.
Zupa z ryby- Pyszności, źródło: Canva
Nie zdradzę receptury na tę pyszną zupę, to moja tajemnica kulinarna – mówił dla Twojej Telewizji Morskiej Krzysztof Górski
Zupa rybna to świetna alternatywa dla klasycznych, smażonych filetów. Zaspokoi mały głód i ochotę na smaki polskiego morza. Przepisów na jej przygotowanie jest mnóstwo, a każdy kucharz ma na nią swój sprawdzony patent. Nie brakuje w niej oczywiście kawałków ryby (czasem również owoców morza) oraz warzyw, dzięki czemu jest sycąca i pożywna. Podczas wakacji nad Bałtykiem warto jest spróbować tego przysmaku w sprawdzonej, dobrej restauracji.