Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, który nigdy nie przesolił zupy. Jednak żadne przyjemne slogany i truizmy o tym, iż błędy się zdarzają, nie sprawią, iż twój obiad zostanie uratowany. To się da zrobić — ale należy wiedzieć jak. Mamy na to kilka sposobów!
Uparte dociekanie przyczyn jest w tej sytuacji nieistotne. Po prostu: zupa wyszła o wiele za słona. Ręka zadrżała? Solniczka była niedomknięta? Przepis trefny? A może w grę weszły tu wyższe uczucia i rozkojarzenie? Nieważne! Zupa sama się nie uratuje, a banda głodnych domowników już wychyla głowy z pokoi, z nadzieją na zjedzenie pysznie pachnącego pierwszego dania. Jak ich nie zawieść? Trzeba reagować — i to szybko.
Nie ma nic gorszego, niż przesolona zupa – Pyszności; foto: Canva
Przesolona zupa — jak ją uratować?
Najczęstszym sposobem radzenia sobie z przesoloną zupą jest paniczne dolewanie do niej wody. Ma to oczywiście pewien sens, bo moc przyprawy rozłoży się na większą objętość płynu, a zupa wyjdzie znacznie mnie słona. Przy okazji jednak straci też pozostały smak, który nabrała dzięki mięsu i warzywom. Woda jest więc skutecznym i jednocześnie kiepskim pomysłem. Proponujemy użyć któregoś z poniższych.
- Surowy ziemniak. Przed wrzuceniem go do zupy obierz go, ale nie krój w kawałki. Gotuj razem z przesolonym płynem maksymalnie przez 10 minut, a następnie wyciągnij. Kartofel wchłonie nadmiar soli, ale jeżeli będzie przebywał w bulionie za długo, to odda go z powrotem. Na tej samej zasadzie działa pokrojone w ćwiartki jabłko.
- Ryż. Metoda skuteczna, ale ryzykowna. Po 8-10 minutach spędzonych w zupie, woreczek ryżu powinien wchłonąć zbędną sól, ale jeżeli się zagapisz (znowu), to twój rosół stanie się potwornie mętny.
- Białka jajek. Tu trzeba działać gwałtownie i bez wahania. Kiedy tylko zorientujesz się, iż twoja zupa wyszła za słona, natychmiast dodaj do niej dwa kurze białka. Zwiążą sól i skutecznie ją „przechowają”. Nie zapomnij na koniec ich wyjąć, bo domownicy mogą się nieco zdziwić, widząc pomidorową z jajkiem.
- Chleb. A dokładniej — jego skórka. To sposób na niewielki stopień przesolenia zupy, czyli: jest w miarę okej, ale jednak nieco zbyt intensywnie. Skórkę chleba wrzuć do bulionu na kilka minut, a następnie wyciągnij. Po tym czasie powinna stać się wyraźnie słona.
Przesolona zupa? Użyj ziemniaka, ryżu, jajek albo chleba – Pyszności; foto: Canva
Jeśli problem dotyczy zupy, którą miałeś zamiar na koniec zabielać, to możesz liczyć na to, że śmietana również ograniczy odczucia związane z przesoleniem płynu. Tę czynność także należy przeprowadzić w odpowiedni sposób. Więcej o nim możesz przeczytać w innym naszym artykule. Powodzenia!