Przepyszny sernik krakowski. Przepis na tradycyjny sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową. Najlepsze ciasto na święta

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Sernik krakowski to tradycyjne polskie ciasto, przygotowywane często na święta Wielkanocne i inne specjalne okazje. Wyróżnia go gęsta twarogowa masa z rodzynkami i skórką pomarańczową oraz kruche ciasto, ułożone na wierzchu w krateczkę. Takim wypiekiem z pewnością zrobisz wrażenie na swoich gościach. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje i wypróbuj przepis.

Przepis na sernik krakowski

czas przygotowania: ok. 40 minut + pieczenie
porcja: na blaszkę 20 x 30 cm
poziom trudności: średni

Składniki:
kruche ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,

masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego półtłustego,
  • 250 g masła,
  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • skórka otarta z pomarańczy lub cytryny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g,
  • 0,5 szklanki rodzynek,
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej,

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka wrzątku,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Zobacz także: Obłędnie pyszny sernik z brzoskwiniami. Przepis na najlepsze ciasto na święta, które zachwyci twoich gości

Jak zrobić tradycyjny sernik krakowski?

  1. Na stolnice przesiej mąkę, dodaj kostkę masła. Posiekaj nożem.
  2. Dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i schowaj je do lodówki. Białka odłóż do przygotowania masy serowej.
  3. Teraz należy zmielić ser: przeciśnij ser trzykrotnie przez praskę lub maszynkę do mielenia, w ostatnim mieleniu przeciśnij ser razem z masłem.
  4. Rozdziel żółtka od białek.
  5. Żółtka ubij z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
  6. Następnie dodawaj stopniowo zmielony ser oraz mąkę ziemniaczaną.
  7. Dodaj także skórkę otartą z pomarańczy.
  8. Bakalie oprósz odrobiną pszennej mąki i dodaj do masy serowej. Delikatnie wymieszaj.
  9. W oddzielnej misce ubij 10 białek (5 białek, które zostały z ciasta oraz 5 białek z masy serowej) z połową szklanki cukru.
  10. Dodaj ubite białka do masy serowej i wymieszaj łyżką.
  11. Z ciasta odkrój 2/3 i rozwałkuj na kształt blaszki.
  12. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  13. Wylej na ciasto masę serową i delikatnie wygładź.
  14. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i podziel na paski. Ułóż z nich kratkę na masie serowej.
  15. Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego na 180 stopni w opcji góra-dół.
  16. Piecz sernik ok. 1 godziny.
  17. Gotowy i wystudzony sernik udekoruj lukrem przygotowanym z roztartego cukru pudru z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku.

Zobacz także: Sernik baskijski bez spodu. Przepis na delikatne ciasto ze śmietanką kremówką. Sprawdź sposób na wypiek z przypieczoną skórką

Przepyszny sernik krakowski. Przepis na tradycyjny sernik z ...

+14 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału