Przepyszny mazurek pomarańczowy. Przepis na tradycyjnego mazurka wielkanocnego z masą pomarańczową i marcepanem. Zakochasz się w tym smaku

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz pomysłu na mazurka wielkanocnego, który zachwyci Twoich bliskich? Proponuję sprawdzony przepis na mazurka pomarańczowego. To wyśmienite kruche ciasto, z marcepanem i domową konfiturą z pomarańczy. Bardzo istotny jest odpowiedni sposób przygotowania owoców. Sprawdź i wypróbuj najlepszy przepis na mazurka pomarańczowego.

Przepis na mazurka pomarańczowego

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja: na blaszkę 23x33
poziom trudności: średni

Składniki:
ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,

masa pomarańczowa:

  • 3 duże pomarańcze,
  • 300 g cukru,
  • 200 g marcepanu,
  • płatki migdałowe do dekoracji.

Zobacz także: Przepis na najlepszy mazurek wielkanocny z kajmakiem i bakaliami. Po prostu palce lizać

Jak zrobić mazurka pomarańczowego z marcepanem?

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj.
  2. Dodaj żółtka, cukier, wanilię, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  3. Zagnieć kruche ciasto. jeżeli jest bardzo suche i trudne do zagniecenia, to dodaj 2 łyżki zimnej wody.
  4. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
  5. Rozwałkuj ciasto i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Zrób wyższe brzegi ciasta.
  7. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach.
  8. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.
  9. Pomarańcze dokładnie umyj, delikatnie zetrzyj skórkę, starając się nie ścierać białej części.
  10. Pomarańcze obierz i wyfiletuj tzn. obetnij nożem skórkę i wykrawaj poszczególne cząstki owoców.
  11. Przełóż pomarańcze do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem.
  12. Przelej masę do garnka, dodaj startą skórkę i cukier. Gotuj ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając.
  13. Na blat ciasta zetrzyj marcepan, a następnie polej całość jeszcze ciepłą masą pomarańczową.
  14. Udekoruj według uznania.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału