Przepis na mazurka pomarańczowego
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja: na blaszkę 23x33
poziom trudności: średni
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 250 g masła lub margaryny,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
masa pomarańczowa:
- 3 duże pomarańcze,
- 300 g cukru,
- 200 g marcepanu,
- płatki migdałowe do dekoracji.
Zobacz także: Przepis na najlepszy mazurek wielkanocny z kajmakiem i bakaliami. Po prostu palce lizać
Jak zrobić mazurka pomarańczowego z marcepanem?
- Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj.
- Dodaj żółtka, cukier, wanilię, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
- Zagnieć kruche ciasto. jeżeli jest bardzo suche i trudne do zagniecenia, to dodaj 2 łyżki zimnej wody.
- Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zrób wyższe brzegi ciasta.
- Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach.
- Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.
- Pomarańcze dokładnie umyj, delikatnie zetrzyj skórkę, starając się nie ścierać białej części.
- Pomarańcze obierz i wyfiletuj tzn. obetnij nożem skórkę i wykrawaj poszczególne cząstki owoców.
- Przełóż pomarańcze do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem.
- Przelej masę do garnka, dodaj startą skórkę i cukier. Gotuj ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając.
- Na blat ciasta zetrzyj marcepan, a następnie polej całość jeszcze ciepłą masą pomarańczową.
- Udekoruj według uznania.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: