Najłatwiejszy krem do tortu – sprawdzony przepis
Mam dla Ciebie niezawodny przepis na krem kajmakowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Krem idealnie nadaje się do przekładania tortu i ciast, a także dekoracji babeczek i bezików. Jest lekki, puszysty i w sam raz słodki. Możesz bardzo gwałtownie zrobić go z gotowej masy kajmakowej lub krówkowej. jeżeli chcesz ją przygotować samodzielnie, to ugotuj puszkę słodzonego mleka skondensowanego w wodzie. Po półtorej godzinie kajmak będzie gotowy. Dobrze go wystudź przed ucieraniem z masłem – to bardzo ważne, by składniki miały temperaturę pokojową.
Zobacz w galerii, jak prosto i gwałtownie możesz zrobić krem kajmakowy.
Przepis na krem kajmakowy
czas przygotowania: ok. 10 minut
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 500 g mleka skondensowanego słodzonego lub puszka gotowej masy kajmakowej,
- 200 g masła.
Czytaj także: Jak zrobić idealną bezę? 10 podpowiedzi na bezbłędną bezę za każdym razem. Z tymi wskazówkami przygotujesz wyśmienity deser
Jak zrobić masę kajmakową do tortu?
- Jeśli używasz mleka skondensowanego słodzonego, to ugotuj jego puszkę w wodzie przez półtorej godziny. Wystudź.
- Masło i masę kajmakową wyjmij na kuchenny blat na godzinę przed przygotowaniem kremu.
- Miękkie masło przełóż do miski i miksuj, aż będzie wyraźnie puszyste.
- Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po łyżce masy kajmakowej z puszki.
- Gdy masło połączy się z masą kajmakową, możesz wyłączyć mikser.
- Krem powinien być gładki i błyszczący. Gotowe.
Jak zrobić krem z białej czekolady do dekoracji ciast? Zobacz najlepszy przepis
Mam dla ciebie bezkonkurencyjny przepis na najlepszy krem z białej czekolady. Smakuje wyśmienicie, jest delikatny, puszysty, prosty do przygotowania, a także idealnie zachowuje swój kształt. Z…
Krem do deserów – słony karmel
Krem karmelowy można przygotować także w słonej wersji. Wystarczy utrzeć miękkie masło z masą kajmakową z puszki i dodać szczyptę soli morskiej.
Krem słony karmel sprawdzi się idealnie do dekoracji kruchych babeczek, eklerków czy czekoladowych muffinek. Możesz posmarować nim także beziki i udekorować startą czekoladą.
Dobrym pomysłem jest dodanie do gotowego kremu karmelowego posiekanych słonych orzeszków ziemnych. To świetna odmiana tego prostego kremu, która sprawdzi się idealnie np. jako dodatek do gofrów i lodów.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: