Przepyszny krem kajmakowy do tortu i babeczek. Niebo w gębie. Przepis na najłatwiejszy krem do ciasta, który zawsze się udaje

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Przygotowując słodkie wypieki, warto urozmaicić je pysznym kremem. Proponuję sprawdzony i niezawodny przepis na krem kajmakowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie – wystarczą dwa składniki i kilka minut miksowania. To idealny pomysł na krem do tortów, babeczek, dekoracji ciast i słodkich deserów. Smakuje obłędnie. Wypróbuj przepis na krem kajmakowy.

Najłatwiejszy krem do tortu – sprawdzony przepis

Mam dla Ciebie niezawodny przepis na krem kajmakowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Krem idealnie nadaje się do przekładania tortu i ciast, a także dekoracji babeczek i bezików. Jest lekki, puszysty i w sam raz słodki. Możesz bardzo gwałtownie zrobić go z gotowej masy kajmakowej lub krówkowej. jeżeli chcesz ją przygotować samodzielnie, to ugotuj puszkę słodzonego mleka skondensowanego w wodzie. Po półtorej godzinie kajmak będzie gotowy. Dobrze go wystudź przed ucieraniem z masłem – to bardzo ważne, by składniki miały temperaturę pokojową.

Zobacz w galerii, jak prosto i gwałtownie możesz zrobić krem kajmakowy.

Przepis na krem kajmakowy

czas przygotowania: ok. 10 minut
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g mleka skondensowanego słodzonego lub puszka gotowej masy kajmakowej,
  • 200 g masła.

Czytaj także: Jak zrobić idealną bezę? 10 podpowiedzi na bezbłędną bezę za każdym razem. Z tymi wskazówkami przygotujesz wyśmienity deser

Jak zrobić masę kajmakową do tortu?

  1. Jeśli używasz mleka skondensowanego słodzonego, to ugotuj jego puszkę w wodzie przez półtorej godziny. Wystudź.
  2. Masło i masę kajmakową wyjmij na kuchenny blat na godzinę przed przygotowaniem kremu.
  3. Miękkie masło przełóż do miski i miksuj, aż będzie wyraźnie puszyste.
  4. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po łyżce masy kajmakowej z puszki.
  5. Gdy masło połączy się z masą kajmakową, możesz wyłączyć mikser.
  6. Krem powinien być gładki i błyszczący. Gotowe.

Jak zrobić krem z białej czekolady do dekoracji ciast? Zobacz najlepszy przepis

Mam dla ciebie bezkonkurencyjny przepis na najlepszy krem z białej czekolady. Smakuje wyśmienicie, jest delikatny, puszysty, prosty do przygotowania, a także idealnie zachowuje swój kształt. Z…

Katarzyna Puczyńska

Krem do deserów – słony karmel

Krem karmelowy można przygotować także w słonej wersji. Wystarczy utrzeć miękkie masło z masą kajmakową z puszki i dodać szczyptę soli morskiej.

Krem słony karmel sprawdzi się idealnie do dekoracji kruchych babeczek, eklerków czy czekoladowych muffinek. Możesz posmarować nim także beziki i udekorować startą czekoladą.

Dobrym pomysłem jest dodanie do gotowego kremu karmelowego posiekanych słonych orzeszków ziemnych. To świetna odmiana tego prostego kremu, która sprawdzi się idealnie np. jako dodatek do gofrów i lodów.

Bezkonkurencyjny krem kajmakowy. Jest tak pyszny, iż można g...

+10 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału