Jak zrobić lody bez maszynki?
Domowe lody to prawdziwy przysmak. Możesz je bardzo łatwo przygotować przy użyciu specjalnej maszynki do lodów, która dba o ich konsystencje, mieszanie i zamrażanie. jeżeli jednak nie posiadasz takiego urządzenia w swojej kuchni, to nic straconego! Mam dla ciebie idealny przepis na lody bez maszynki - domowe lody stracciatella. To śmietankowe lody z kawałkami czekolady. Ich wykonanie jest banalnie proste i co najważniejsze - zawsze się udają! Nie musisz ich mieszać co kilka minut. Nie będą też bardzo twarde po zamrożeniu. Szybkim i dobrym rozwiązaniem jest użycie gotowej posypki czekoladowej lub czekoladowych groszków.
Zobacz w galerii, jak przygotować domowe lody stracciatella.
Przepis na lody śmietankowe - stracciatella
Czas przygotowania: ok. 5 min + ok. 6 godz. w zamrażarce.
Porcja dla 4 osób.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 ml śmietanki 36% zimnej,
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego zimnego,
- 60 g posiekanej czekolady lub posypki czekoladowej.
Domowe lody brzoskwiniowe. Bardzo prosty przepis. Już nie pójdziesz do lodziarni
Mam dla Ciebie rewelacyjny przepis na pyszne i naturalne lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Są nie tylko bardzo proste i błyskawiczne do przygotowania, ale również nie wymagają użycia maszynki do lodów, a…
Jak zrobić lody stracciatella?
- Odmierz śmietankę i przelej do miski.
- Dodaj mleko skondensowane i ubijaj na średnich obrotach przez ok. 2 min. Masa ma się tylko napowietrzyć.
- Wyłącz mikser i wsyp do lodów drobno posiekaną czekoladę lub posypkę czekoladową.
- Wymieszaj całość łyżką i przelej do pudełka spożywczego.
- Schowaj lody do zamrażalnika na ok. 6 godzin.
- Po 2 godzinach przemieszaj lody łyżką i ponownie schowaj.
- Lody stracciatella są gotowe do jedzenia.
Domowe lody - jakie dodatki?
Domowe lody z polecanego przepisu są pyszne, słodkie, kremowe i mocno śmietankowe. Możesz także wzbogacić ich smak według uznania, dodając np.:
- ziarenka z laski wanilii,
- łyżeczkę pasty waniliowej,
- dwie łyżki mocnego espresso,
- skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy.
Dobrym pomysłem jest podanie lodów na waflach. Wystarczy rozsmarować masę na waflu i przykryć drugim. Następnie całość mrozimy. Później wystarczy pokroić lody na porcje. Smakują podobnie, jak popularne dawniej lody śmietankowe śnieżka.
Czyta także: Dzień ciasta lodowego. Torty lodowe, smażone lody i Baked Alaska. Przepisy na mrożone desery od znanych kucharzy
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: