Przepyszne lody śmietankowe z kawałkami czekolady. Zrobisz je bez jajek i bez maszynki. Banalnie prosty przepis na lody stracciatella

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Masz ochotę na pyszne domowe lody? Mam dla ciebie niezawodny przepis na lody stracciatelka, czyli śmietankowe lody z kawałkami czekolady. By je przygotować, nie potrzebujesz surowych jajek czy maszynki do robienia lodów. Wystarczy wymieszać składniki i włożyć całość do zamrażarki, by po około 6 godzinach cieszyć się kremowym i pysznym deserem. W smaku przypomina lody włoskie. Sprawdź przepis na domowe lody stracciatella.

Jak zrobić lody bez maszynki?

Domowe lody to prawdziwy przysmak. Możesz je bardzo łatwo przygotować przy użyciu specjalnej maszynki do lodów, która dba o ich konsystencje, mieszanie i zamrażanie. jeżeli jednak nie posiadasz takiego urządzenia w swojej kuchni, to nic straconego! Mam dla ciebie idealny przepis na lody bez maszynki - domowe lody stracciatella. To śmietankowe lody z kawałkami czekolady. Ich wykonanie jest banalnie proste i co najważniejsze - zawsze się udają! Nie musisz ich mieszać co kilka minut. Nie będą też bardzo twarde po zamrożeniu. Szybkim i dobrym rozwiązaniem jest użycie gotowej posypki czekoladowej lub czekoladowych groszków.

Zobacz w galerii, jak przygotować domowe lody stracciatella.

Przepis na lody śmietankowe - stracciatella

Czas przygotowania: ok. 5 min + ok. 6 godz. w zamrażarce.
Porcja dla 4 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 36% zimnej,
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego zimnego,
  • 60 g posiekanej czekolady lub posypki czekoladowej.

Domowe lody brzoskwiniowe. Bardzo prosty przepis. Już nie pójdziesz do lodziarni

Mam dla Ciebie rewelacyjny przepis na pyszne i naturalne lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Są nie tylko bardzo proste i błyskawiczne do przygotowania, ale również nie wymagają użycia maszynki do lodów, a…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić lody stracciatella?

  1. Odmierz śmietankę i przelej do miski.
  2. Dodaj mleko skondensowane i ubijaj na średnich obrotach przez ok. 2 min. Masa ma się tylko napowietrzyć.
  3. Wyłącz mikser i wsyp do lodów drobno posiekaną czekoladę lub posypkę czekoladową.
  4. Wymieszaj całość łyżką i przelej do pudełka spożywczego.
  5. Schowaj lody do zamrażalnika na ok. 6 godzin.
  6. Po 2 godzinach przemieszaj lody łyżką i ponownie schowaj.
  7. Lody stracciatella są gotowe do jedzenia.

Domowe lody - jakie dodatki?

Domowe lody z polecanego przepisu są pyszne, słodkie, kremowe i mocno śmietankowe. Możesz także wzbogacić ich smak według uznania, dodając np.:

  • ziarenka z laski wanilii,
  • łyżeczkę pasty waniliowej,
  • dwie łyżki mocnego espresso,
  • skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy.

Dobrym pomysłem jest podanie lodów na waflach. Wystarczy rozsmarować masę na waflu i przykryć drugim. Następnie całość mrozimy. Później wystarczy pokroić lody na porcje. Smakują podobnie, jak popularne dawniej lody śmietankowe śnieżka.

Czyta także: Dzień ciasta lodowego. Torty lodowe, smażone lody i Baked Alaska. Przepisy na mrożone desery od znanych kucharzy

Kremowe lody śmietankowe z kawałkami czekolady. Odkryj przep...

+14 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału