Przepyszne kokosowe karmelki. Przepis na słodkie kuleczki, które smakują jak popularne krówki. Zobacz nasz film, jak je zrobić

stronakuchni.pl 1 rok temu
Mam dla ciebie zaskakująco prosty do zrobienia przepis na domowe karmelki kokosowe. To przepyszne kuleczki z karmelu i wiórków kokosowych, które wprost rozpływają się w ustach. Smakują podobnie jak popularne krówki. Karmelki są miękkie i lekko ciągnące. Po prostu palce lizać! Wypróbuj przepis na kokosowe karmelki i zobacz film, jak je przygotować.

Bardzo łatwy przepis na deser

Masz ochotę na pyszny deser, który jest bardzo prosty do przygotowania? Proponuję przepis na kokosowe karmelki.

Te kokosowe karmelki są tak pyszne, iż palce lizać! Zobacz, jak prosto możesz przygotować takie wyśmienite kuleczki karmelowe z wiórkami kokosowymi. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

Zrobisz je bardzo łatwo i to z małej ilości składników — wystarczy mleko skondensowane niesłodzone, cukier i wiórki kokosowe. jeżeli wolisz, to możesz użyć samego mleka skondensowanego słodzonego. Ja jednak wolę osobno dodać tyle cukru ile chcę, by karmelki były troszkę mniej słodkie. Pamiętaj, by obserwować masę podczas gotowania i raz na jakiś czas zamieszać, by nie wykipiała. Smacznego!

Zobacz galerię(11 zdjęć)

Przepis na karmelki kokosowe

czas przygotowania: ok. 30 minut + 1 godzina schłodzenia masy
porcja na: 16 kuleczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 200 g cukru (jeśli używasz mleka słodzonego, to nie dodawaj cukru),
  • 10 łyżek wiórków kokosowych,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Przepyszny krem kajmakowy. Idealny do tortów, babeczek i deserów

Przygotowując słodkie wypieki, warto urozmaicić je pysznym kremem. Proponuję sprawdzony i niezawodny przepis na krem kajmakowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie – wystarczą dwa…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić karmelki z wiórkami kokosowymi?

  1. Wlej mleko skondensowane niesłodzone do garnka, dodaj cukier. Możesz wlać także łyżeczkę esencji waniliowej. jeżeli używasz mleka skondensowanego słodzonego, to nie musisz dodawać cukru.
  2. Nastaw mały ogień, wymieszaj i doprowadź do zagotowania
  3. Gotuj masę około pół godziny, co jakiś czas mieszając — uważaj, masa może kipieć.
  4. Do jeszcze ciepłej, gęstej masy dodaj 8 łyżek wiórków kokosowych i wymieszaj.
  5. Wstaw masę na godzinę do lodówki.
  6. Teraz wystarczy uformować rękami kuleczki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych.
  7. Kuleczki karmelowe gotowe, możesz jeść je od razu.

Zobacz nasze wideo — jak zrobić kokosowe karmelki?

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału