Jajka faszerowane szynką – przepis
czas przygotowania: ok. 10 minut,
duża porcja,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- 6 plasterków szynki, np. wędzonej,
- 5 rzodkiewek,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- szczypta soli i pieprzu.
Zobacz także: Przepis na jajka w wiosennym sosie. Pyszna i szybka przekąska na Wielkanoc
Jak zrobić jajka faszerowane szynką?
- Szynkę pokrój w małą kostkę.
- Szczypiorek i rzodkiewkę umyj i drobno posiekaj.
- Połącz wszystkie składniki w misce.
- Ugotowane na twardo i wystudzone jajka przekrój na pół, małą łyżeczką wyjmij żółtka.
- Żółtka pokrój i wymieszaj z szynką, rzodkiewką i szczypiorkiem.
- Dopraw nadzienie majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Tak przygotowanym farszem nadziewaj połówki jajek.
- Całość możesz udekorować szczypiorkiem i rzodkiewką.
Sprawdź również:Jajka faszerowane pieczarkami. Przepis na jajka z pieczarkami na Wielkanoc. Pyszna przekąska w 15 minut
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: