Przepyszne ciasto krówka. Możesz zrobić je na biszkopcie z samych białek. Przepis na błyskawiczne ciasto na święta

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz przepisu na pyszne i szybkie do zrobienia ciasto? Proponuję przygotować pyszną krówkę na biszkopcie. To wyśmienite ciasto, które dodatkowo pozwoli nam wykorzystać białka. Przekonaj się, jakie jest smaczne i wypróbuj przepis na ciasto krówka na biszkopcie.

Przepis na ciasto krówka na biszkopcie z białek

czas przygotowania: 25 minut + pieczenie
porcja na blaszkę 23x28 cm
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 5 białek (¾ szklanki),
  • 420 g mąki pszennej (około 2 i pół szklanki),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 60 ml mleka,
  • 200 ml oleju,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • puszka masy kajmakowej ok. 500 g,
  • 200 g miękkiego masła,
  • pół szklanki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich,
  • 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej.

Zobacz także: Te mazurki wielkanocne to prawdziwe delicje. Oto 6 najlepszych przepisów na mazurki, które będą hitem na świątecznym stole

Jak zrobić ciasto krówka na biszkopcie z białek?

  1. Zacznij ubijać białka mikserem, dodawaj stopniowo cukier oraz wanilię.
  2. Zmniejsz obroty miksera i wlej olej, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach. Wystudź
  5. Zrób krem kajmakowy: utrzyj miękkie masło, dodając stopniowo masę kajmakową.
  6. Przekrój ciasto na pół.
  7. Posmaruj blat ciasta niemal całym kremem kajmakowym, przykryj drugim blatem ciasta.
  8. Resztę kremu kajmakowego rozsmaruj na wierzchu ciasta.
  9. Udekoruj ciasto posiekanymi orzechami i startą czekoladą.

Czytaj także: Biszkopt, który zawsze wychodzi. Przepis na idealnie wyrośnięty biszkopt do tortów. Jeden nieoczywisty składnik jest kluczowy

Przepyszne ciasto krówka. Możesz zrobić je na biszkopcie z s...

+12 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału