Przepis na ciasto krówka na biszkopcie z białek
czas przygotowania: 25 minut + pieczenie
porcja na blaszkę 23x28 cm
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 5 białek (¾ szklanki),
- 420 g mąki pszennej (około 2 i pół szklanki),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- 60 ml mleka,
- 200 ml oleju,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- puszka masy kajmakowej ok. 500 g,
- 200 g miękkiego masła,
- pół szklanki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich,
- 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej.
Zobacz także: Te mazurki wielkanocne to prawdziwe delicje. Oto 6 najlepszych przepisów na mazurki, które będą hitem na świątecznym stole
Jak zrobić ciasto krówka na biszkopcie z białek?
- Zacznij ubijać białka mikserem, dodawaj stopniowo cukier oraz wanilię.
- Zmniejsz obroty miksera i wlej olej, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach. Wystudź
- Zrób krem kajmakowy: utrzyj miękkie masło, dodając stopniowo masę kajmakową.
- Przekrój ciasto na pół.
- Posmaruj blat ciasta niemal całym kremem kajmakowym, przykryj drugim blatem ciasta.
- Resztę kremu kajmakowego rozsmaruj na wierzchu ciasta.
- Udekoruj ciasto posiekanymi orzechami i startą czekoladą.
Czytaj także: Biszkopt, który zawsze wychodzi. Przepis na idealnie wyrośnięty biszkopt do tortów. Jeden nieoczywisty składnik jest kluczowy
+12
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: