Szybkie ciastka z rabarbarem — sprawdzony przepis
Szukasz pomysłu na szybki do przygotowania przysmak z rabarbarem? Proponuję zrobić ciastka francuskie z dżemem rabarbarowym. To pyszne i niemal błyskawiczne słodkości, którym trudno się oprzeć. Możesz kupić gotowy dżem rabarbarowy lub bardzo łatwo przygotować go samodzielnie, korzystając z tego przepisu: dżem rabarbarowy z pomarańczą. Ciastka francuskie możesz jeść od razu po upieczeniu. Smakują obłędnie. Gorąco polecam!
Zobacz w galerii, jak gwałtownie możesz przygotować pyszne ciastka z rabarbarem.
Przepis na ciastka francuskie z rabarbarem
Czas przygotowania: 10 minut + 10 minut pieczenia.
Liczba porcji na: 8 ciastek.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 ciasto francuskie dobrze schłodzone,
- 8 łyżeczek dżemu rabarbarowego lub 2 łodygi rabarbaru podsmażone z 4 łyżkami cukru,
- 1 jajko do posmarowania,
- 2 łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki cynamonu.
Co można zrobić z rabarbarem? Wypróbuj 7 przepisów na smakowite wypieki
Co można zrobić z rabarbarem? Zebraliśmy dla ciebie 7 najlepszych przepisów na pyszne ciasta i desery. To m.in. wyśmienite ciasto z budyniem, błyskawiczne muffiny i niesamowita beza Pavlova z kremem z…
Jak zrobić ciastka francuskie z dżemem rabarbarowym?
- Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
- W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
- Zimne ciasto francuskie podziel na 8 równych części.
- Na każdym kawałku ciasta rozsmaruj dżem rabarbarowy i złóż na pół.
- Brzegi ciasta dociśnij widelcem, a wierzch delikatnie natnij.
- Przełóż ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wbij jajo do miseczki i roztrzep je widelcem.
- Posmaruj ciastka jakiem dzięki małej łyżeczki lub kuchennego pędzelka i posyp cynamonowym cukrem.
- Wstaw do gorącego piekarnika na 10 minut. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: