Przepyszne ciastka francuskie z rabarbarem. Zrobisz je w 20 minut. Przepis na szybkie ciastka z ciasta francuskiego z dżemem rabarbarowym

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz szybkiego do zrobienia przepisu z rabarbarem? Proponuję przygotować pyszne ciastka francuskie. Taki pachnący cynamonem przysmak z pewnością zachwyci każdego. Ciastka zrobisz bardzo łatwo i szybko, wykorzystując gotowe ciasto francuskie. Sprawdź, jak wyśmienicie smakują i wypróbuj przepis na ciastka francuskie z dżemem rabarbarowym.

Szybkie ciastka z rabarbarem — sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na szybki do przygotowania przysmak z rabarbarem? Proponuję zrobić ciastka francuskie z dżemem rabarbarowym. To pyszne i niemal błyskawiczne słodkości, którym trudno się oprzeć. Możesz kupić gotowy dżem rabarbarowy lub bardzo łatwo przygotować go samodzielnie, korzystając z tego przepisu: dżem rabarbarowy z pomarańczą. Ciastka francuskie możesz jeść od razu po upieczeniu. Smakują obłędnie. Gorąco polecam!

Zobacz w galerii, jak gwałtownie możesz przygotować pyszne ciastka z rabarbarem.

Przepis na ciastka francuskie z rabarbarem

Czas przygotowania: 10 minut + 10 minut pieczenia.
Liczba porcji na: 8 ciastek.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie dobrze schłodzone,
  • 8 łyżeczek dżemu rabarbarowego lub 2 łodygi rabarbaru podsmażone z 4 łyżkami cukru,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Co można zrobić z rabarbarem? Wypróbuj 7 przepisów na smakowite wypieki

Co można zrobić z rabarbarem? Zebraliśmy dla ciebie 7 najlepszych przepisów na pyszne ciasta i desery. To m.in. wyśmienite ciasto z budyniem, błyskawiczne muffiny i niesamowita beza Pavlova z kremem z…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić ciastka francuskie z dżemem rabarbarowym?

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  2. W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
  3. Zimne ciasto francuskie podziel na 8 równych części.
  4. Na każdym kawałku ciasta rozsmaruj dżem rabarbarowy i złóż na pół.
  5. Brzegi ciasta dociśnij widelcem, a wierzch delikatnie natnij.
  6. Przełóż ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Wbij jajo do miseczki i roztrzep je widelcem.
  8. Posmaruj ciastka jakiem dzięki małej łyżeczki lub kuchennego pędzelka i posyp cynamonowym cukrem.
  9. Wstaw do gorącego piekarnika na 10 minut. Gotowe.

Rewelacyjne ciastka francuskie z rabarbarem — zrobisz je w 2...

+14 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału