Tarta z truskawkami, kremem i skórką z limonki
Nie ma wątpliwości, iż truskawki są królowymi letnich owoców. Jemy je samodzielnie, z jogurtem bądź śmietaną, wykonujemy z nich przetwory, ale pasują również do różnego rodzaju wypieków. Na tarcie z kruchego spodu układamy świeże owoce, dzięki czemu zachowujemy ich aromat oraz smak. Połączenie ze śmietankowym kremem i maślanym, kruchym spodem sprawdzi się idealnie. My dodaliśmy na wierzch startą skórkę z limonki, która nadała świeżości. Zobacz, jak zrobić tartę z truskawkami!
Przepis na tartę z truskawkami i śmietankowym kremem
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 8
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 400 gramów truskawek,
- 1 limonka,
- 250 gramów serka mascarpone,
- 200 gramów śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru,
- 100 gramów masła,
- 2 żółtka,
- 150 gramów mąki pszennej,
- łyżka cukru wanilinowego,
- 40 gramów (3 łyżki) cukru,
- szczypta soli.
Zobacz także przepis na sernik z truskawkami bez pieczenia:
Sernik z truskawkami bez pieczenia. Idealny przepis na letni deser
Jednym z tradycyjnych przepisów do zrobienia w czerwcu jest sernik z truskawkami na zimno. Najczęściej wierzch ciasta ozdabiała warstwa galaretki. Jednak nie każdemu odpowiada jej konsystencja. Nasza…
Jak zrobić tartę z truskawkami?
- Całość rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Masło wcześniej wyjmij z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową. Pokrój je w kostkę. Jajka umyj i rozbij, oddzielając żółtka od białej. W tym przepisie potrzebne będą jedynie żółtka, białka możesz przeznaczyć do innych wypieków. Mąkę przesiej przez sitko.
- Na stolnicę bądź dużą deskę wysyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Dodaj tam oba żółtka, mąkę, cukier, cukier wanilinowy i sól, a na to pół kostki masła.
- Składniki najpierw posiekaj nożem, a następnie szynko zagnieć.
- Ciasto owiń w folię i włóż przynajmniej na pół godziny do zamrażarki.
- Stolnicę albo deskę podsyp mąką, obsyp mąką również wałek i rozwałkuj ciasto na cieńki placek.
- Ciasto ułóż w formie. o ile w międzyczasie się porwało, ułóż fragmenty w formie i sklej je dłońmi. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Gdy ciasto będzie stygło, przygotuj truskawki. Dokładnie je umyj i pozbądź się szypułek.
- Pora na zrobienie kremu. Składniki przełóż do wysokiej miseczki i miksuj na wysokich obrotach, aż do uzyskania sztywnej masy. Krem należy wykładać na zimne ciasto, więc o ile jeszcze nie ostygło, włóż go do zamrażarki.
- Na zimne ciasto wylej krem i wyrównaj. Na wierzch wyłóż truskawki.
- Na wierzch możesz dodać startą skórkę z limonki. Włóż deser do lodówki i krój, gdy stężeje.
Czytaj też: Obłędnie pyszny tort śmietankowy z truskawkami. Jest idealnie lekki i wilgotny. Przepis na najlepszy tort z owocami, który zawsze się udaje
Truskawki są zdrowe i pyszne. Nasze Czytelniczki chętnie wykorzystują je do swoich wypieków
Truskawki mają mało kalorii, za to dużo kwasu askorbinowego, witamin z grupy B oraz potasu. Warto je jeść, szczególnie w sezonie, który się właśnie zaczyna. Warto jednak zawrócić uwagę na to, skąd pochodzą. Najlepsze, bo najsmaczniejsze, są te krajowe. Jak pisze Anna Rokicka-Żuk ze Strony Zdrowia w swoim tekście To pozwoli odróżnić polskie truskawki od owoców importowanych. Zobacz, na co zwrócić uwagę! Krajowe odmiany mają najlepszy smak:
Dostępne na rynku pierwsze truskawki truskawki to często owoce importowane z Hiszpanii, Turcji, Grecji, Niemiec, Niderlandów, Serbii, a choćby Afryki. Na pierwszy rzut oka trudno je od siebie odróżnić, a wymagana przepisami informacja o kraju pochodzenia nie zawsze pomocna.
Nasze Czytelniczki chętnie wykorzystują truskawki w swoich wypiekach. Efektami pochwaliły się w facebookowym poście. Oto niektóre z pyszności!