Rozgrzewa, poprawia nastrój, a choćby pomaga w walce z przeziębieniem. Domowy bezalkoholowy grzaniec to prawdziwy zimowy przysmak dla całej rodziny. Wystarczy dobry przepis i odrobina prawdziwego miodu z Pasiek Rodziny Sadowskich i gotowe!
Grzaniec na soku z żurawiny
Składniki:
- 300 ml wody
- 1 duża pomarańcza pokrojona w plastry
- 100g świeżej żurawiny
- gałązka rozmarynu
- 2 laski cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 5 goździków
- 3 kulki ziela angielskiego
- 750 ml soku z żurawiny
- 2 czerwone jabłka pokrojone w plastry
- 60 ml Miód z cynamonem z Pasiek Rodziny Sadowskich
Do dużego garnka włożyć wszystkie składniki oprócz soku z żurawiny, jabłka i miodu. Całość podgrzewać na średniej mocy palniku, aż się zagotuje. Gotować przez kolejne 10 minut, doglądając bacznie. Po tym czasie przelać całość przez sitko, a do powstałego wywaru dodać
sok z żurawiny. Umieścić garnek ponownie na palniku i podgrzewać całość, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie zdjąć garnek z palnika i odczekać kilka minut. Teraz dodać miód i dobrze wymieszać. Dodatkowo dla wzmocnienia korzennego smaku przed podaniem można rant każdej szklanki zamoczyć w miodzie i obtoczyć cynamonem. Dodać plastry czerwonego jabłka i gotowe!
Aromatyczny koktajl korzenny
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 duża pomarańcza
- 1 mango
- 30 ml miodu z pomarańczą i goździkami z Pasiek Rodziny Sadowskich
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Mleko kokosowe z puszki umieścić w kielichu blendera. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pomarańczę i mango oraz pozostałe składniki i zmiksować. Koktajl jest gotowy, ale zmarzniętym polecamy odrobinę podgrzać go przed spożyciem. Smacznego!