Przepis na ziemniaki z cebulą, które są smaczniejsze niż mięso

fajnainspiracja.pl 6 miesięcy temu

Kiedy wracasz do domu późno w nocy, jesteś głodny, ale ostatnią rzeczą, na którą masz ochotę, jest stanie godzinami przy kuchence, przydaje się przepis na szybką, łatwą i smaczną kolację. Koniecznie wypróbuj dziś ten przepis na pyszne placki ziemniaczane z cebulą, które są smaczniejsze niż mięso. Przygotowanie jest bardzo proste i wyjątkowo szybkie! Więc nie wahaj się i zacznij przygotowywać!

Nietypowa, ale świetna bułka ziemniaczana nadziewana mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem

Lepsze niż pizza: wystarczy zetrzeć ziemniaki i przygotować pikantny placek ziemniaczany z warzywami, pomidorami i serem.

Czego będziemy potrzebować:

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 3 ziemniaki
  • zimna woda – do przykrycia ziemniaków
  • 1 szklanka wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 80 ml kefiru lub białego jogurtu – (1/3 szklanki)
  • sól i mielony czarny pieprz – do smaku

Inne:

  • olej – do smażenia

Sos – dressing:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • świeża pietruszka – do smaku
  • mielona czerwona papryka – do smaku

Sposób przygotowania:

1) Umieścić drobno posiekaną czerwoną cebulę w jednej misce.

2. Umieść starte ziemniaki w drugiej misce i zalej je zimną wodą – opłucz je, a następnie osusz i przenieś do miski z drobno posiekaną czerwoną cebulą.

3. Wlej wodę do innej miski i dodaj przesianą mąkę – wymieszaj, następnie wlej kefir lub biały jogurt – kontynuuj mieszanie, a na koniec dodaj skrobię kukurydzianą – dokładnie wymieszaj. Doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem i na koniec dodać starte ziemniaki i posiekaną czerwoną cebulę – dobrze wymieszać.

4. Przygotuj patelnię z rozgrzanym olejem i dzięki małego sitka uformuj placki – smaż je z obu stron, aż będą złote i chrupiące – po usmażeniu umieść je na talerzu z serwetką, aby olej ściekał.

5. Do małej miseczki włożyć majonez, dodać musztardę, dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki i doprawić mieloną czerwoną papryką – dobrze wymieszać.

6. Podawaj pyszne placki ziemniaczano-cebulowe z przygotowanym łagodnym dressingiem, a przede wszystkim z miłością i wspaniałym smakiem.

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!

VIDEO GUIDE:

Idź do oryginalnego materiału