Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.
Cała obfita, aromatyczna dobroć nadziewanej papryki w jednej, łatwej do przygotowania zapiekance! Zapiekanka z faszerowaną papryką jest prosta, tandetna i wypełniona po brzegi pysznym sezonowanym ryżem i warzywami.
Uwielbiam faszerowaną paprykę. Do tego stopnia, iż mam już na blogu całkiem sporo różnych przepisów! jeżeli szukasz przepisów na solidną nadziewaną paprykę, wypróbuj paprykę nadziewaną z indyka, paprykę poblano nadziewaną lub zupę z nadziewanej papryki, aby zmienić coś.
Najlepsza zapiekanka z faszerowaną papryką
Ten przepis wykorzystuje klasyczny pomysł nadziewanej papryki i zamienia go w dużą, smaczną zapiekankę, którą można bardzo łatwo przygotować, gdy masz do nakarmienia głodną rodzinę. Zamiast bawić się pojedynczymi paprykami, po prostu ułóż wszystko w naczyniu. To jak faszerowana papryka, ale o wiele mniej wybredna.
Zapiekanka z nadziewaną papryką jest wyjątkowo pożywna i satysfakcjonująca dzięki ryżowi i posiekanym warzywom. (Dodatkowo jest naturalnie bezglutenowy!) Użyłem cebuli i pomidorów, a także czerwonej, zielonej i pomarańczowej papryki, aby uzyskać chrupkość i kolor. Następnie dodałam do nich posiekany czosnek, sos Worcestershire, paprykę i przyprawę włoską dla uzyskania smacznego smaku. W połączeniu z nadzieniem ryżowym i całym tym lepkim serem jest to powalający obiad!
Lista składników
Oto wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować tę aromatyczną zapiekankę z nadziewaną papryką! Dodałem także kilka wskazówek na temat tego, co możesz zamienić, jeżeli brakuje Ci czegoś w składzie. Tę zapiekankę można łatwo dostosować, dodając rzeczy, które masz pod ręką. (Sprawdź poniższą kartę przepisu, aby uzyskać dokładne wymiary każdego składnika.)
- Oliwa z oliwek: Do gotowania mielonej wołowiny i warzyw.
- Mielona chuda wołowina: Główne białko zapiekanki. Można go zamienić na mielonego indyka na coś lżejszego.
- Cebula: Pokrojona w kostkę cebula dodaje przyjemnego kopa. Możesz użyć czerwonej lub białej cebuli, a choćby szalotki, jeżeli chcesz.
- Papryka (czerwona, zielona i pomarańczowa): Te kolorowe papryczki dodają słodkiego smaku i przyjemnej chrupkości.
- Czosnek: Najlepszy jest świeży czosnek, ale można też użyć szczypty czosnku w proszku.
- Sos Worcestershire: Dodaje głębi smaku. jeżeli go nie masz, przyda się również odrobina sosu sojowego lub octu balsamicznego.
- Sól i Czarny Pieprz: Dodaj te podstawowe przyprawy do smaku!
- Papryka: Zatem zapiekanka z nadziewaną papryką ma trochę wędzonego, ciepłego smaku.
- Przyprawa Włoska: Smaczna mieszanka ziół, takich jak oregano, bazylia i tymianek.
- Pomidory Pokrojone w Kostkę i Sos Pomidorowy: Dla bogatej, pomidorowej dobroci.
- Ryż biały długoziarnisty: Główny węglowodan w daniu. Możesz także użyć brązowego ryżu lub ryżu kalafiorowego, aby uzyskać opcję niskowęglowodanową. To świetny sposób, aby ta zapiekanka z nadziewaną papryką była przyjazna dla ketonów.
- Rosół wołowy: Aby dodać wilgoci i mięsnego smaku do potrawy. Zarówno bulion z kurczaka, jak i bulion warzywny będą działać jako zamienniki.
- Rozdrobniony ser Colby Jack: Idealne wykończenie dla odrobiny rozpływającej się dobroci. Można również zastąpić innym, rozpływającym się, pikantnym rodzajem, takim jak ser cheddar. Kolejną świetną opcją jest ser mozzarella.
- Pietruszka: Ponieważ świeże zioła na wierzchu są zawsze koniecznością!
Przepis na zapiekankę z faszerowaną papryką
Przejdźmy do tego, jak zrobić tę pyszną zapiekankę z nadziewaną papryką! Zaufaj mi, gdy raz spróbujesz, będziesz chciał to zjeść na kolację cały czas. To takie satysfakcjonujące i sycące, czyli wszystko, czym powinien być obfity obiad!
- Rozgrzej piekarnik, przygotuj naczynie do pieczenia: Rozgrzej piekarnik do 375 stopni Fahrenheita. Następnie spryskaj naczynie żaroodporne o wymiarach 9×13 nieprzywierającym sprayem kuchennym i odłóż na bok.
- Brązowa mielona wołowina: Na dużej patelni usmaż i podsmaż mięso na średnim ogniu.
- Smażyć warzywa: Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, wymieszać i smażyć przez 5 minut, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj przyprawy: Dodaj czosnek, Worcestershire, sól, pieprz, paprykę i przyprawę włoską, a następnie wymieszaj.
- Warstwa: Wlać pokrojone w kostkę pomidory z sokiem, bulionem wołowym, sosem pomidorowym, ryżem i 1 szklanką startego sera. Zarezerwuj pozostałe ½ szklanki sera na wierzch.
- Upiec: Wlać mieszaninę do przygotowanego naczynia do pieczenia. Posyp pozostałym serem, przykryj folią aluminiową i piecz przez około 45 minut. Płyn powinien zostać wchłonięty, a ryż ugotowany.
- Podawać: Udekoruj świeżą natką pietruszki i ciesz się smakiem!
Wskazówki kulinarne
Choć zapiekanka z nadziewaną papryką jest łatwa i pyszna, oto kilka sposobów, aby uczynić ją jeszcze lepszą:
- Sprawdź ryż: Miej oko na ryż podczas gotowania. Chcesz, żeby było delikatne, a nie chrupiące. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej bulionu wołowego.
- Więcej warzyw: Zapiekanki doskonale nadają się do pakowania wszystkich ulubionych warzyw. Spróbuj grzybów lub cukinii! Dla odrobiny kopa możesz choćby dodać pokrojone w plasterki papryczki jalapenos.
- Świetne na resztki: Zapiekanka z nadziewaną papryką doskonale się odgrzewa, więc nie martw się, iż zrobisz za dużo. Jest to idealna opcja przygotowania posiłku, którą można łatwo rozgrzać i przygotować na szybki i łatwy lunch. (Zobacz wskazówki dotyczące przechowywania poniżej.)
Jak długo trwa zapiekanka z nadziewaną papryką?
Resztki to prezent, który wciąż daje, a ta zapiekanka z nadziewaną papryką nie jest wyjątkiem!
- W lodówce: W lodówce zapiekanka powinna wystarczyć na około 3-4 dni. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, przechowuj w szczelnym pojemniku lub torbie.
- W zamrażarce: Jeśli chcesz go jeszcze bardziej rozciągnąć, włóż go do zamrażarki, gdzie może pozostać dobry przez 2-3 miesiące. Rozmrozić przez noc w lodówce przed ponownym podgrzaniem.
- Odgrzewanie: Kiedy nadejdzie czas, aby cieszyć się resztkami zapiekanki, masz opcje. Aby podgrzać w kuchence mikrofalowej, przykryj wilgotnym ręcznikiem papierowym i podgrzewaj w odstępach 1-2 minut, mieszając pomiędzy nimi, aż się rozgrzeje. Aby uzyskać chrupiącą polewę serową, wypróbuj piekarnik. Rozgrzej do 350 stopni Fahrenheita i przykryj folią, aby zapobiec wyschnięciu, następnie piecz przez około 15-20 minut. Cieszyć się!
Więcej łatwych i pysznych przepisów na zapiekanki
Przypnij to teraz, aby znaleźć później
Przypiąć
-
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni Fahrenheita. Spryskaj naczynie żaroodporne 9×13 nieprzywierającym sprayem kuchennym i odłóż na bok.
-
Na dużej patelni usmaż i podsmaż mięso na średnim ogniu.
-
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, wymieszać i smażyć przez 5 minut, aż warzywa zmiękną.
-
Dodaj czosnek, Worcestershire, sól, pieprz, paprykę i przyprawę włoską, a następnie wymieszaj.
-
Wlać pokrojone w kostkę pomidory z sokiem, bulionem wołowym, sosem pomidorowym, ryżem i 1 szklanką startego sera. Zarezerwuj pozostałe ½ szklanki sera na wierzch.
-
Wlać mieszaninę do przygotowanego naczynia do pieczenia. Posyp pozostałym serem, przykryj folią aluminiową i piecz przez około 45 minut. Płyn powinien zostać wchłonięty, a ryż ugotowany.
-
Udekoruj świeżą natką pietruszki i ciesz się smakiem!
Porcja: 1filiżankaKalorie: 352kcalWęglowodany: 27GBiałko: 28GTłuszcz: 15GTłuszcz nasycony: 7GTłuszcz wielonienasycony: 1GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 6GTłuszcze trans: 0,3GCholesterol: 76mgSód: 762mgPotas: 688mgBłonnik: 3GCukier: 5GWitamina A: 1486j.mWitamina C: 58mgWapń: 224mgŻelazo: 4mg
Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.
Źródło