Przepis na zapiekankę z kurczakiem i farszem

oen.pl 10 miesięcy temu

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Pyszna, pożywna zapiekanka z farszem, kawałkami kurczaka, warzywami i Wszystko smaczne przyprawy. Zapiekanka z kurczakiem i farszem to zabawna odmiana klasycznego dania i idealny dodatek do Twojej potrawy na Święto Dziękczynienia!

Zapiekanki są idealne na święta. Z łatwością karmią duże tłumy i zawsze są obfite i pyszne! Następnie wypróbuj inne moje ulubione dania: zapiekankę z zielonej fasolki, 5-składnikową zapiekankę kukurydzianą lub pikantną zapiekankę ze słodkich ziemniaków!

Przepis na zapiekankę z farszem z kurczaka

Przedstawiamy zapiekankę z kurczakiem i farszem – gwiazdę Twojego stołu z okazji Święta Dziękczynienia! To danie jest niezwykle pożywne i pocieszające. Z farszu, kurczaka i warzyw, to smaczna wariacja na temat klasyki. Idealny do nakarmienia tłumów podczas świątecznego zgiełku, to centralny element Twojej uczty na Święto Dziękczynienia.

Najlepsza część? Ta zapiekanka to prezent, który wciąż daje. Świetnie nadaje się nie tylko na Święto Dziękczynienia, ale także na jego resztki. Zamień więc kurczaka na resztki indyka i ciesz się wszystkimi smakowitymi, świątecznymi smakami na nowo! Oto wszystko, czego potrzebujesz, aby to zrobić:

Lista składników

Zanim zagłębimy się w przepis na zapiekankę z kurczakiem i farszem, nie pozwól, aby lista składników Cię przestraszyła. Może to wyglądać na mnóstwo, ale większość z nich to podstawy kuchni, które prawdopodobnie już masz. Mówimy o prostych rzeczach, takich jak farsz, masło, cebula i czosnek. Te proste składniki, prosto ze spiżarni, niedługo połączą się, aby stworzyć zapiekankę, która zapewnia czysty komfort na talerzu. Jedyną rzeczą, na którą będziesz chciał się popisywać, są zioła. Świeże zioła nie tylko dobrze wyglądają, ale dodają mnóstwo świeżego i smacznego smaku! (Dokładne wymiary znajdują się w karcie przepisu na końcu posta.)

  • Mieszanka farszu do kuchenki: Dodaje substancji do zapiekanki i sprawia, iż ​​jest wyjątkowo pożywna.
  • Masło niesolone: Do gotowania warzyw w.
  • Warzywa: Użyłem mieszanki pokrojonej w kostkę żółtej cebuli, posiekanego selera i marchewki!
  • Czosnek: Zmiel czosnek, aby uzyskać odważne wzmocnienie smaku. Świeży czosnek sprawia, iż ​​wszystko jest o wiele lepsze.
  • Mąka uniwersalna: W połączeniu z masłem tworzy zasmażkę.
  • Bulion z kurczaka: Dodaje pikantnego smaku zasmażce.
  • Ciężka śmietanka do ubijania: Aby zapiekanka z farszem z kurczaka była bogata i wilgotna! Nie ma tu żadnego suchego farszu.
  • Gotowany kurczak, rozdrobniony: Główne białko dania. Sprawdzą się zarówno rozdrobnione piersi z kurczaka, jak i udka z kurczaka. jeżeli chcesz, możesz także użyć indyka!
  • Świeże zioła: Posiekany tymianek, oregano i pietruszka.
  • Sól i pieprz: Podstawowe składniki, dzięki którym danie pozostało smaczniejsze. Dopraw do smaku!

Idealne na resztki z Święta Dziękczynienia

Ta zapiekanka świetnie komponuje się z resztkami indyka zamiast kurczaka. Świetnie nadaje się na nadwyżkę z indyka po Święcie Dziękczynienia! Zawsze mam więcej, niż wiem, co zrobić, a to świetna alternatywa dla podgrzewanych steków z indyka.

Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i farszem

Przygotowanie tej zapiekanki z farszem z kurczaka jest nie tylko dość proste, ale Więc świetne dla tłumu. Chociaż jeżeli twoja rodzina jest choć trochę podobna do mojej, będzie spadać ze stołu, łyżka po łyżce! Dodatki zawsze wydają się być bardziej popularne niż danie główne!

  1. Rozgrzej piekarnik, przygotuj patelnię: Rozgrzej piekarnik do 375 stopni Fahrenheita i spryskaj naczynie do pieczenia o wymiarach 9 x 13 cali nieprzywierającym sprayem do gotowania.
  2. Przygotuj mieszankę farszu: Ugotuj farsz zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odłóż na bok.
  3. Gotuj warzywa: Na dużej patelni na średnim ogniu rozpuść masło, dodaj cebulę, seler i marchewkę. Smaż warzywa, aż cebula będzie przezroczysta, około 5 minut. Dodajemy czosnek i smażymy przez 2 minuty.
  4. Zrób zasmażkę: Dodać mąkę i smażyć, mieszając, przez 1 minutę. Powoli dodawaj bulion, ciągle mieszając. Dodajemy ciężką śmietankę i doprowadzamy całość do delikatnego wrzenia.
  5. Dodaj przyprawy: Dodać kurczaka, tymianek, oregano, pietruszkę, sól i pieprz. Mieszaj wszystko, aż dobrze się połączy.
  6. Łączyć: Wlać mieszaninę kurczaka i warzyw do natłuszczonego naczynia do pieczenia. Całość posyp przygotowanym farszem.
  7. Upiec: Piec, aż nadzienie na wierzchu stanie się złotobrązowe, a mieszanina kurczaka zacznie bulgotać, około 30 do 35 minut.
  8. Podawać: Wyjąć zapiekankę z piekarnika i pozostawić ją do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na około 10 minut przed podaniem.

Chronić przed rozgotowaniem

Pilnuj, żeby farsz się zarumienił, chcesz, żeby warzywa były ładne i delikatne, ale jeżeli farsz zacznie się rumienić przed upływem 30 minut, możesz przykryć zapiekankę folią i dokończyć pieczenie.

Przechowywanie resztek kurczaka i farszu zapiekanki

W klasycznej formie zapiekanki, to danie doskonale nadaje się do przechowywania i delektowania się nim później. Można go przechowywać w lodówce przez tydzień, pod warunkiem, iż jest owinięty folią lub w szczelnym pojemniku!

  • Aby podgrzać: Przykryj zapiekankę folią aluminiową i włóż ją do piekarnika na kilka minut w temperaturze 300 stopni Fahrenheita. Poszczególne porcje można także podgrzać w kuchence mikrofalowej.

Czy tę zapiekankę można zamrozić?

Porozmawiajmy teraz o zamrażaniu — ponieważ naszym celem jest ułatwianie życia, prawda? Ta zapiekanka z kurczakiem i farszem zdecydowanie nadaje się do zamrażania. Śmiało, owiń go szczelnie folią spożywczą lub przenieś do torby do zamrażania. Przechowywać do 2 miesięcy. Następnie, gdy najdzie cię ochota na zapiekankę, po prostu rozmroź ją w lodówce na noc i podgrzej w piekarniku, aby uzyskać więcej obfitej dobroci.

Więcej przepisów na zapiekanki na Święto Dziękczynienia

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

  • Rozgrzej piekarnik do 375 stopni Fahrenheita i spryskaj naczynie do pieczenia o wymiarach 9 x 13 cali nieprzywierającym sprayem do gotowania.

  • Ugotuj masę farszową zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odłóż na bok.

  • Na dużej patelni na średnim ogniu rozpuść masło, dodaj cebulę, seler i marchewkę. Smaż warzywa, aż cebula będzie przezroczysta, około 5 minut. Dodajemy czosnek i smażymy przez 2 minuty.

  • Dodać mąkę i smażyć, mieszając, przez 1 minutę. Powoli dodawaj bulion, ciągle mieszając. Dodajemy ciężką śmietankę i doprowadzamy całość do delikatnego wrzenia.

  • Dodać kurczaka, tymianek, oregano, pietruszkę, sól i pieprz. Mieszaj wszystko, aż dobrze się połączy.

  • Wlać mieszaninę kurczaka i warzyw do natłuszczonego naczynia do pieczenia. Całość posyp przygotowanym farszem.

  • Piec, aż nadzienie na wierzchu stanie się złotobrązowe, a mieszanina kurczaka zacznie bulgotać, około 30 do 35 minut.

  • Wyjąć zapiekankę z piekarnika i pozostawić ją do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na około 10 minut przed podaniem.

Kalorie: 332kcalWęglowodany: 9GBiałko: 16GTłuszcz: 26GTłuszcz nasycony: 15GTłuszcz wielonienasycony: 2GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 7GTłuszcze trans: 0,5GCholesterol: 105mgSód: 688mgPotas: 275mgBłonnik: 1GCukier: 3GWitamina A: 4674j.mWitamina C: 3mgWapń: 53mgŻelazo: 1mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło

Idź do oryginalnego materiału