Przepis na włoskie świąteczne ciasteczka | Krytyk przepisów

oen.pl 9 miesięcy temu

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Włoskie ciasteczka świąteczne są miękkie, maślane, puszyste i wyśmienicie rozpływają się w ustach. Te smaczne smakołyki, aromatyzowane nutą wanilii i słodką polewą, są idealną ucztą na wakacje. Zabierz je na następną wymianę ciasteczek, imprezę lub po prostu na dobrą okazję!

Będą one idealne na talerzu, wraz z świątecznymi ciasteczkami maślanymi typu Gooey, świątecznymi ciasteczkami Crack i ciasteczkami Snow Kiss na świątecznym talerzu deserowym. Każdy je pokocha, a Ty pokochasz łatwość ich wykonania!

Proste włoskie ciasteczka świąteczne

Te włoskie ciasteczka są często robione z anyżu, który ma smak lukrecji. Nie każdemu podoba się ten smak, więc zamieniłam go na waniliowy i polałam niesamowitą polewą migdałową. Są puszyste, dekadenckie i bardzo świąteczne. Są to świetne ciasteczka, przy których dzieci mogą pomóc.

Z tego przepisu wychodzi dość duża porcja, która idealnie nadaje się na dawanie prezentów i posiadanie wystarczającej ilości jedzenia. Połóż je na klasycznych ciasteczkach Linzer, miętowych roztopach lub ciasteczkach z ajerkoniakiem, a otrzymasz najsmaczniejszy talerz z ciasteczkami, idealny na Boże Narodzenie!

Składniki na włoskie ciasteczka świąteczne

Ser ricotta to sekretny składnik wilgotnych i delikatnych ciasteczek. Sprawdź wszystkie składniki na dole postu, aby uzyskać dokładne wymiary!

  • Masło: Zmiękcz masło, ale go nie roztapiaj.
  • Cukier: Cukier sprawia, iż ​​te ciasteczka są smaczne i słodkie.
  • Mąka: W tym przepisie użyłam mąki uniwersalnej.
  • Soda oczyszczona i proszek do pieczenia: Te środki spulchniające sprawiają, iż ciasteczka są miękkie i puszyste.
  • Ser ricotta: Ser ricotta to sekretny składnik, który sprawia, iż ​​te ciasteczka są ładne i miękkie.
  • Jajka: Jajka łączą ze sobą wszystkie składniki.
  • Wanilia: To właśnie sprawia, iż ​​te ciasteczka są tak dobre!
  • Cukier puder: To jest baza glazury
  • Mleko: Dodawaj powoli, aby lukier nie był zbyt rzadki.
  • Ekstrakt z migdałów: Dzięki temu włoskie ciasteczka świąteczne mają migdałowy smak.
  • Posypka: Na Boże Narodzenie używam czerwonego i zielonego, ale możesz je zmienić i podawać przez cały rok.

Jak zrobić włoskie ciasteczka świąteczne

Te ciasteczka są proste w przygotowaniu, a ja uwielbiam dodawać do nich różne posypki. Tak naprawdę, zmień posypki na inne kolory i możesz ich używać przez cały rok!

  1. Użyj miksera manualnego: Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita. Dodaj masło i cukier do miski miksera stojącego i ubijaj, aż masa będzie puszysta dzięki końcówki łopatkowej. Dodaj ser ricotta, jajka i wanilię i mieszaj, aż składniki się połączą.
  2. Śmigać: W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i proszek. Powoli dodajemy do mokrych składników i miksujemy do połączenia.
  3. Upuszczanie i pieczenie: Nabieraj ciasto na łyżeczki i zwijaj je w kulkę. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec przez 8-10 minut lub do momentu, aż ciasto się zetnie. Wyjmij na metalową kratkę, aby ostygła.
  4. Zrób glazurę: W małej misce wymieszaj cukier puder, mleko i ekstrakt migdałowy, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Lubię maczać wierzch ciastek w glazurze i zostawiać je na pergaminie. Natychmiast posyp posypką włoskie świąteczne ciasteczka.

Wskazówki i odmiany

Z pewnością zadowolą one każdą publiczność. Oto kilka wskazówek, dzięki którym Twoje dzieło będzie wyglądało idealnie za każdym razem.

  • Powoli dodawaj mleko do glazury: Dodawaj po łyżce mleka, aby uzyskać pożądaną konsystencję, a nie wszystko na raz. Możesz zrobić go grubym lub cienkim, w zależności od tego, co lubisz.
  • Posypka: Zmień kolor posypki na święto lub okazję. Możesz użyć czerni i pomarańczy na Halloween lub różu lub błękitu na baby shower. Niezależnie od tytułu, te ciasteczka możesz podawać o każdej porze roku!
  • Przyprawa: Są to bardzo elastyczne pliki cookie. Zamień ekstrakt waniliowy na miętowy, migdałowy, kokosowy lub inny aromat i dodaj bezpłatny aromat do lukru, pomarańczy, kakao itp.
  • Nie przejadaj się: Nie powinny być brązowe z wierzchu. jeżeli je za bardzo upieczesz, okażą się suche.
  • Jak posmarować ciasteczka: jeżeli posmarujesz te włoskie świąteczne ciasteczka, gdy są lekko ciepłe, glazura może przeniknąć do ciasteczka! Zawsze dekoruj posypką zaraz po posmarowaniu glazury, aby się przykleiła.
  • Szufelka: jeżeli takową posiadasz, użyj łyżki do ciasteczek, aby były tej samej wielkości; w ten sposób będzie im łatwiej gotować.

Przechowywanie resztek

Te włoskie ciasteczka świąteczne są tak pyszne, iż nie będziesz mógł poprzestać na jednym! Z tego przepisu wychodzi naprawdę dużo, dlatego możesz przechowywać resztki w ten sposób:

  • W temperaturze pokojowej: Pozostaw ciasteczka na maksymalnie 24 godziny przed przeniesieniem do hermetycznego pojemnika. jeżeli pozwolisz im się ustawić, glazura nie stanie się mokra i śliska. jeżeli będą przechowywane w temperaturze pokojowej, wytrzymają około 5-7 dni.
  • W zamrażarce: Po wystygnięciu ciasteczek, a przed dodaniem polewy, należy je włożyć do szczelnego pojemnika lub woreczka strunowego (oznaczonego datą) i wystarczą na około 2 miesiące. Posmaruj zamrożone ciasteczka po ich rozmrożeniu.

Więcej świątecznych ciasteczek świątecznych

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

Aby zrobić glazurę:

  • W małej misce wymieszaj cukier puder, mleko i ekstrakt migdałowy, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Lubię maczać wierzch ciastek w glazurze i zostawiać je na pergaminie. Od razu posypujemy świąteczną posypką.

Oryginalnie opublikowano 30 listopada 2020 r
Zaktualizowano 14 grudnia 2023 r

Kalorie: 164kcalWęglowodany: 22GBiałko: 4GTłuszcz: 7GTłuszcz nasycony: 4GCholesterol: 34mgSód: 79mgPotas: 46mgBłonnik: 1GCukier: 13GWitamina A: 222j.mWapń: 49mgŻelazo: 1mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło

Idź do oryginalnego materiału