Przepis na wigilijną kapustę z grzybami. Ten składnik podkręci smak świątecznego dania

g.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Grazyna Makara / Agencja Wyborcza.pl


Jak zrobić kapustę wigilijną z grzybami? Przepis nie jest trudny, ale samo gotowanie wymaga wprawy. Mało kto wie, iż to danie można jeszcze urozmaicić, żeby znacznie różniło się od bigosu. jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich w tym roku, dodaj pewien składnik.
Przyjęło się, iż kolacja wigilijna powinna się składać wyłączenie z bezmięsnych potraw. Na stole pojawia się wówczas wiele dań, których głównym składnikiem jest kapusta. Pierogi lub krokiety z kapustą i grzybami, groch z kapustą lub świąteczna kapusta z grzybami. Ta ostatnia pozycja jest świetną alternatywą dla bigosu, który zwykle serwuje się dopiero pierwszego lub drugiego dnia świąt. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo prosta w przygotowaniu. Jak zrobić kapustę z grzybami?


REKLAMA


Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad


Kapusta wigilijna: przepis. To świąteczne danie jest bardzo proste
Nie bez powodu tak wiele osób uwielbia kapustę wigilijną. Jest aromatyczna, treściwa i bardzo łatwo ją przygotować. Oprócz kapusty i grzybów będziemy potrzebować kilku uzupełniających składników, których głównym zadaniem jest podkręcenie wyjątkowego smaku tego dania. Jak je zrobić?
Składniki:


kilogram kiszonej kapusty,
pełna szklanka suszonych grzybów,
dwie cebule,
olej rzepakowy tłoczony na zimno,
przyprawy: sól, pieprz, kminek, listki laurowe i ziele angielskie.


Jak ugotować kapustę wigilijną?


Na początek należy namoczyć suszone grzyby, by zmiękły i nabrały odpowiedniej konsystencji. W tym celu wlej do miski letnią wodę, dodaj pół cebuli i dwa listki laurowe dla smaku. Mocz grzyby w takiej mieszance przez około trzy godziny.
Gdy grzyby się moczą, możesz ugotować kapustę. Włóż ją do garnka, zalej wodą, dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj kapustę aż do miękkości.
Do ugotowanej kapusty dodaj grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż do odparowania nadmiaru wody.
W międzyczasie posiekaj cebulę i zeszklij ją na oleju rzepakowym.
Podsmażoną cebulę dodaj do kapusty z grzybami i dokładnie wymieszaj. Następnie podsmażaj całość na wolnym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec smażenia dodaj kminek, a kilka minut później pozostałe przyprawy.


Zobacz też: Jakie mięso dać do bigosu? Tego nigdy nie wrzucaj do garnka. Zepsuje smak całego dania


Kapusta wigilijna z grzybami i śliwkami. Zaskocz gości słodkim akcentem
Aby urozmaicić to pyszne danie, niektórzy dodają do niego suszone śliwki. Dzięki nim kapusta z grzybami będzie znacznie różnić się od bigosu i farszu do pierogów. Wystarczy kupić 100 gramów suszonych śliwek, pokroić je w paski i dodać do kapusty w trakcie smażenia. Dobrym pomysłem będzie uzupełnienie dania o marchewkę startą na grubych oczkach.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału