Międzynarodowy dzień pizzy wypada 9 lutego. Pizza to chyba najpopularniejsze danie na świecie. W czym tkwi jej sekret? Przede wszystkim w prostocie. Drożdżowy placek, pomidorowy sos, warstwa sera i ulubione dodatki. To wszystko sprawia, iż trudno znaleźć kogoś, kto nie przepadałby za tą włoską potrawą. Jak dobrać wino do pizzy? – Warto zawsze zacząć od tego, jakie dodatki się na niej znajdują – radzi Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w firmie Henkell Freixenet Polska.
Jak dobrać wino do pizzy?
Jeśli elementami pizzowej układanki są pomidory oraz mięso lub wędlina, Tomasz Potrzebowski prawie zawsze wybiera wino czerwone – lekkie, z ożywczą kwasowością, przeważnie włoskie. To musi się udać!
Sangiovese jest w mojej ocenie tym szczepem, które świetnie sprawdza się w zestawieniu z tym iście włoskim daniem. Dzięki swej charakterystyce idealnie odnajduje się zarówno w towarzystwie ciągnącego się sera, jak i słodkich pomidorów. Wybierajcie zatem Chianti lub Rosso di Montalcino. Oba wina pochodzą z malowniczej Toskanii, a do ich wytworzenia wykorzystuje się właśnie winogrona odmiany sangiovese.
Innym godnym polecenia kierunkiem poszukiwań idealnego wina do pizzy są południowe Włochy. Trunki ze szczepów primitivo lub sycylijskie nero d’avola będą dobrą alternatywą dla wspomnianych wcześniej win.
Dla entuzjastów win mniej owocowych niż nero d’avola czy primitivo ekspert poleca piemonckie klasyki w postaci trunków ze szczepów dolcetto i barbera oraz wino z regionu Valpolicella. jeżeli zaś macie ochotę na delikatne bąbelki, to wytrawne lambrusco będzie dla was najlepsze.
A co jeżeli nie Włochy? Owocowy merlot, lekki syrah lub młode wino z Rioja to również dobre rozwiązanie.
Białe wino również pasuje
Do pizzy możemy również podać białe wino. Kiedy? Odpowiedź jest prosta – gdy na stole pojawia się pizza bianco (bez pomidorów), pizza ze świeżymi dodatkami (jak szynka parmeńska i rukola) oraz gdy decydujemy się na pizzę z owocami morza. W takiej konfiguracji świetnie odnajdzie się prosecco lub lekkie i rześkie pinot grigio.
Ja do takiej pizzy lubię również otworzyć butelkę wina ze szczepu gavi. Z międzynarodowych odmian dobrym rozwiązaniem będzie riesling lub sauvignon blanc – to ostatnie, szczególnie gdy na pizzy mamy dodatek w postaci koziego sera.
– Mam nadzieję, iż udało mi się zainspirować was do łączenia pizzy z winem, a także pokazać, iż istnieje alternatywa dla piwa, które tak często kojarzone jest z tym daniem – podwumowuje ekspert.
Na naszym kanale YouTube znajdziecie fantastyczny przepis na kwadraciki z ciasta francuskiego z pesto i kolorowymi dodatkami: