Składniki na przedwojenny żur wielkanocny
Do przygotowania żuru wielkanocnego będzie ci potrzebna:
- 1 cebula,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 2 l wody,
- 3 średnie ziemniaki,
- 4 surowe białe kiełbasy,
- 500 ml zakwasu na żur,
- liście laurowe,
- majeranek,
- sól, pieprz,
- ziarna ziela angielskiego.
Jeśli chodzi o zakwas, najlepiej wybrać owsiany lub żytni. Oba idealnie współgrają z żurkiem.
Sprawdź również: Szpinak nigdy więcej nie wyjdzie gorzki. Przygotuj go w ten sposób, a każdy poprosi o dokładkę
Żur wielkanocny — sposób przygotowania
Aby przygotować tradycyjny żur wielkanocny, zacznij od wlania wody do dużego garnka. Dodaj włoszczyznę, przypaloną nad palnikiem cebulę, a także liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około półtorej godziny, aż powstanie aromatyczny wywar. W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i wrzuć do gotującej się zupy. Następnie dodaj surową białą kiełbasę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 40 minut.
Sprawdź również: Zrób zakwas na żurek wielkanocny z tego przepisu. najważniejszy jest jeden składnik
Zakwas na żur przed użyciem dokładnie wstrząśnij, a potem powoli wlej go do garnka, mieszając, aby równomiernie rozprowadził się w zupie. Po tym etapie zdejmij żur z ognia i pozostaw na kwadrans, aby smaki się połączyły. Na koniec dopraw go solą, pieprzem i majerankiem według własnych preferencji. Kiełbasę wyjmij, pokrój na plasterki i ponownie dodaj do zupy. Podawaj żur z jajkami ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na połówki.
Zobacz też:
Tanie, proste i zdrowe ciasto czekoladowe. Zrobisz je w kilka minut, bez włączania piekarnika
Proste ciasto biszkoptowe z 3 składników. Wychodzi puszyste jak obłoczek
W tym roku zamiast zwykłej jarzynowej, zrób na święta taką sałatkę. Zostaną tylko puste talerze